- Det är viktigt för mig att ha ett jobb där jag känner att jag kan ge något till andra, säger Niina Frölid.

Niina Frölid gick från idrottslärare till egen företagare inom friskvård

De egna hälsoutmaningarna har varit vägvisare för Niina Frölid som bytte arbetet som idrottslärare till en tillvaro som friskvårdsföretagare inom massage, yoga och personlig träning.

Kroppen har alltid stått i fokus för Niina Frölid, som både har en bakgrund inom bollsporter och uthållighetsidrotter. Idrottsintresset ledde vidare till en idrottslärarexamen från GiH då hon vill jobbamed ungdomar och deras olika förmågor att utvecklas. Men jobbet som idrottslärare innebar så mycket mer än undervisning och rörelseglädje, och till slut tog det stopp.

– När jag började jobba igen kände jag att jag höll på att bli sjuk igen. Det var det inte värt, jag ville inte bli sjuk på grund av jobbet, det finns så mycket viktigare i livet. Visst, det finns terapi och medicin, men det var inte det jag behövde. Jag ville gå till botten med problemet, säger hon och berättar hur vägen till personlig tränare, yogalärare och massageterapeut började.

Det första steget var en meditationskurs, för att få fokusera på sig själv. Det utvecklade sig till en insikt om att hon behövde byta yrke.

– Det är viktigt för mig att ha ett jobb där jag känner att jag kan ge något till andra. Jag har idrottat hela mitt liv, och fått mycket massage under den tiden. Ändå slog det mig inte att jag skulle kunna jobba med det, utan den första utbildningen blev till personlig tränare.

Egna ryggproblem blev viktig erfarenhet

Hon utbildade sig till instruktör inom spinning och coreträning. På det följde fler utbildningar, bland annat till massageterapeut, personlig tränare och en kurs om ryggproblem på Sophiahemmet. 2015 startade hon eget som friskvårdsföretagare och hon satsade ganska hårt från start.

– Jag gjorde mig tillgänglig och hade öppet ganska mycket. På så vis hade jag större chans att få fler kunder direkt. Så anlitade jag en fotograf och gjorde en hemsida, så att jag blev synlig. Djungeltrumman har också varit väldigt effektiv, säger hon.

Ganska snart kunde hon fasa ut sig från sitt fasta arbete som idrottslärare. Och även om hon inte har någon tanke på att gå tillbaka till skolans värld, trivs hon fortfarande i rollen som utbildare.

– Jag har till exempel jobbat en del som assisterande lärare och handledare på Axelsons distanskurser. På så vis får jag ändå jobba med att lära ut och det är kul och inspirerande att få uppmuntra andra att jobba inom friskvård.

Att hon gått på en del hälsomässiga smällar själv ser hon främst som en styrka i sin verksamhet.

– Jag fick diskbråck i nacken och tänkte att jag aldrig skulle kunna jobba med massage igen. Men med kunskapen jag har från utbildningar kunde jag ta mig igenom det. Det ökade min insikt om att man faktiskt kan göra mycket själv för att må bra och att man ofta kan träna sig till minskad smärta. Det är en viktig erfarenhet för att kunna peppa andra att ta sig igenom smärtproblematik.

Inte hela verktygslådan direkt

Massage är grundpelaren i Niina Frölids verksamhet idag. Hon hjälper kunder med allt från avslappning och att få trötta muskler att må bra till mer specifik problematik med muskulatur. Kunderna är ofta ”mitt i livet”, med trötta axlar och ömma kontorsmuskler.

– För vissa hjälper det långt att bara landa på bänken och få en stund för sig själv, för andra gäller det att gå lite djupare. Jag försöker att inte lägga fram hela min verktygslåda direkt. Jag känner av och ser kundens behov och vad den är mottaglig för och sår små frön om något vi kanske kan prata om nästa gång. För mig är det viktigt att gå väldigt försiktigt fram.

Ofta leder behandlingarna till att kunderna förstår att de behöver träna och vara aktiva, men de kanske inte vill träna på gym.

– Jag har bland annat ett gäng där flera av deltagarna är ganska ovana att träna medan andra har mer träningsvana. Vi en gång i veckan och alla tränar utifrån sina förutsättningar och har fria händer att anpassa övningarna så att funkar bra för en. Sen har jag kortare kurser i exempelvis styrketräning för löpare. Jag lyssnar på mina klienter och deras önskemål och göra aktiviteter utifrån det, det är en stor frihet!

Viktigt att göra skillnad

Niina Frölid är noga med att poängtera att hon tycker att det är viktigt att lyssna på kunden och ta hänsyn till hur behov och önskemål ser ut.

– Kunden måste få påverka hur massagebehandlingen eller träningen blir. Det är oerhört viktigt att kunden vågar säga om något inte känns bra. Kunder behöver olika mycket tid innan de är redo att ta ytterligare ett steg och exempelvis börja träna. Många lever redan ett liv med väldigt mycket krav, och då kan det ta tid innan man kan ta till sig att det finns andra möjligheter. Om jag märker att det finns motivation, så kan jag hjälpa till. Men vi är vuxna och var och en bestämmer själv. Det viktiga för mig är att kunde känner sig väl bemött och att behandlingen eller träningen gör skillnad.

En gång i veckan undervisar hon i medicinsk yoga och även där har hon erfarenhet av hur bra det kan vara för avslappning och smärta.

Framtidsvisioner finns, men Niina Frölid är noga med att poängtera att även om hon gärna går nya utbildningar regelbundet, så vill hon ta en sak i taget och fördjupa de nya kunskaperna i sitt eget arbete innan hon tar sig an nästa.

– Jag har gått på smällar förut och har lärt mig att ta det lite lugnare, inte göra allt samtidigt. Det är roligt att jobba med den kunskapen man har.

 

Fakta

Namn: Niina Frölid
Gör: Massageterapeut, yogainstruktör, personlig tränare. Utbildad idrottslärare. Jobbar även deltid i en ideell förening som projektledare med bland annat digitala PT-grupper och träningsfilmer.
Verksam i: Vallentuna, på Harmonicenter
Antal år i yrket: 8

Text Ulrika Hoffer Foto Privat