Mikael Zetterberg – elitbrottaren som blev massageterapeut

Mikael Zetterberg vet hur det känns att ha ont. Han vet hur det är att ha ömma muskler, stela leder och att ändå göra sig redo för ännu ett träningspass eller tävling. Åren som brottare på elitnivå gav viktiga erfarenheter för karriären som massageterapeut och fystränare.

Mikael Zetterberg vet hur det känns att ha ont. Han vet hur det är att ha ömma muskler, stela leder och att ändå göra sig redo för ännu ett träningspass eller tävling. Åren som brottare på elitnivå gav viktiga erfarenheter för karriären som massageterapeut och fystränare.

–  Jag har egentligen inte alls en typisk brottarfysik, jag är lång och smal, men var ändå tvåa i Sverige. Och som brottare har man alltid ont i kroppen. Mina lagkamrater ville gärna att jag skulle klämma där de hade ont, men det var ju bara mina egna påhitt, säger Mikael Zetterberg.

En tanke började ändå gro, kanske skulle han utbilda sig vidare inom området?

– Fysioterapeututbildningen hade jag inte behörighet till, efter idrottsgymnasiet, men däremot hittade jag Svenska Massageakademin.

De kom från Finland och jag visste att de hade en lång tradition av massage, så det kändes rätt. Vilken utbildning! Teorin är säkert bättre på andra ställen, men det praktiska! Wow!

Idag är en stor del av hans klienter idrottare, som är vana att pressa kroppen hårt.

Känsla för hur muskler ska kännas

– Det är en fördel att ha varit brottare i många år, för man får en unik erfarenhet av att känna andras kroppar i olika situationer. Man håller i varandra, drar och lyfter, så man får en känsla för vad som är en spänd muskel, hur det ska kännas och inte kännas.

Som nyutbildad massageterapeut var det i stor utsträckning ett komplement till tränarrollen. Några direkta planer på eget företag fanns inte.

–  Jag tänkte att det inte var några pengar att prata om när man har eget, men så hörde jag om någon som jobbade med företagsmassage. Det passade mig, då kunde jag jobba dagtid. Jag började med det 2002. Då var det ganska ovanligt och skattereglerna var luddiga. Man fick erbjuda prehab, men inte massage. Den nya lagen underlättade verkligen och företagsmassagen tog fart.

Han konstaterar att det är mycket som skiljer sig från hur det var då och hur det är nu:

–  Då brukade jag åka ut till ett område och kolla vilka företag som fanns där. Sen åkte jag hem och ringde runt, och ofta fick man prata med personalchefen. Så är det inte riktigt idag, nu är det inte ovanligt att man får luren i örat!

Den biten av företagandet, jagandet, som han kallar det, uppskattar han mindre. Det gjorde också att han tog en paus från företagandet och jobbade inom skolans värld en period.

Nystart

–  Efter ett tag saknade jag massagen, så jag drog igång på halvtid. Nu känner jag att det är dags att köra fullt ut igen. Det var väldigt nyttigt att gå ifrån allt, och bygga upp ett sug. På så sätt kan man se på det hela utifrån. Jag insåg vad det är jag uppskattar, hur jag behandlar och hur jag bemöter kunder och så vidare.

Att starta om en verksamhet är egentligen inget nytt för Mikael Zetterberg. Han har tidigare flyttat sin verksamhet från Solna idrottsmassage till Årstaberg. Just nu står han inför en flytt från Globen till Sickla köpkvarter, en flytt han gör tillsammans med den grupp fysioterapeuter på Arena Motion och Rehab, som han hyr in sig hos.

–  När jag flyttade från Solna till Årstaberg förlorade jag lite företag. Men det gäller att vara så bra att det inte spelar så stor roll var du jobbar. Och det har funkat, mina kunder kommer från hela Storstockholm. Jag har följt världens bästa råd jag fick av en kvinna: ”Micke, du ska bara göra en sak: Ge bra behandlingar! Gör du det, så löser det sig.”

Variation och utmaning

För det är arbetet på den egna kliniken ha uppskattar mest, det är det som ger variation och utmaning. Bland de vanligaste problemen klienter kommer med är smärta i rygg, nacke och axlar, samt musarmar. Även om många är idrottare, så sträcker de sig över hela spannet: Från de som inte tränar alls, till kampsportare som tränar 12 pass i veckan utöver heltidsjobb.

–  Det är klart att det är en variation. Tränar du inte alls, så får du lätt ont i kroppen på grund av det. Och är du uppe 4.30 och springer, tränar hårt på det och sen jobbar heltid, så finns det bara en utväg: Sjukdom eller skada.

Den typen av klienter är ganska tacksamma att jobba med, säger Mikael Zetterberg, som även jobbar även som tränare.

Det är inte bara flytten till Sickla köpkvarter som är nytt för Mikael Zetterberg i dagarna. Han håller även på att lära sig behandla med ett nytt behandlingsverktyg för fascian, en fasciavågsmaskin.

Det gör inte ont som en massagepistol, utan den reagerar främst på ett ojämnt tryck och sätter fart på flödet. Jag är jättenyfiken på vad den kan bidra med och ska ha det som ett komplement att kunna erbjuda kunder.

Han betonar att maskiner aldrig kan ersätta fingrar och att de mer är bra som komplement, och möjligen som ett sätt att behandla utan att slita så hårt på den egna kroppen.

Fakta

Namn: Mikael Zetterberg
Gör: Massageterapeut och fystränare
Verksam i: Stockholm
Antal år i yrket: över 20

Text Ulrika Hoffer Foto Privat