- Det gäller att hela tiden ligga steget före och ha lite mer uppdrag än vad man egentligen klarar av. Då finns en buffert, säger Yvonne Lindqvist.

”Framgångsrikt företagande kräver tydlig plan”

Yvonne Lindqvist är uppväxt i en företagarfamilj, så när hon blev uppsagd från sitt jobb såg hon det som en möjlighet att starta eget företag i friskvårdsbranschen.

Samtidigt är hon väl införstådd med att framgångsrikt företagande innebär egna initiativ, ihärdigt kundarbete och god förmåga att anpassa verksamheten utifrån kundernas situation.

Yvonne Lindqvist är van att ta itu med saker och lägga manken till för att något ska hända. Ja, faktiskt så mycket att hon säger att hon sporras av motgångar. Därför blev hon inte alls orolig eller rädd när hon under föräldraledigheten med sitt tredje barn blev uppringd av sitt jobb och fick veta att en omorganisation lett till att hon inte hade något jobb att komma tillbaka till.

– Nej, tvärtom! Jag tänkte: ’Då är det nu det är dags!’, säger Yvonne Lindqvist som alltid varit intresserad av hälsa ur olika perspektiv.

Anpassa till nya förhållanden

Efter en utbildning till hälsopedagog på Lillsved startade hon företag med fokus på gruppträning och hälsoprofiler på företag. Efter pandemin har verksamheten ändrats något, och hon jobbar mer med massage och massage på företag samt håller HLR-utbildningar för både företag och privatpersoner.

– Det blev svårt med gruppträning på företag när många jobbar hemma och anställda går lite omlott på arbetsplatser. Däremot fungerar det utmärkt med massage, föreläsningar och HLR-utbildningar.

Hon har inget emot att utveckla och anpassa sig till ändrade förhållanden.

– Jag tycker att det gett mig en nytändning och jag blir positivt mottagen.

Det behövs en plan

Nytändningen fick henne också att ta steget att bilda aktiebolag, från att tidigare haft enskild firma. Något hon tänkt på länge, men inte kommit tillskott med.

– När man jobbar själv så krävs det ju att man gör något för att saker ska förändras. Och när jag bytte redovisningsbyrå så fick jag rådet att ombilda och hjälp att göra det.

Utveckling och framåtrörelse är inte alltid det enklaste för företagare, men Yvonne Lindqvist jämför det med sin make som jobbar i byggbranschen: ”Det måste finns en plan för ett bygge, huset ska bli färdigt!” På samma vis behövs en plan, oavsett bransch.

– Jag tänker alltid att saker och ting ordnar sig, och de gör de. Men jag gör hela tiden olika saker för att det ska ske. Det är till exempel svårt att få nya uppdrag, varje kund som säger upp ett samarbete är väldigt kännbart, men det gäller att hela tiden ligga steget före och ha lite mer uppdrag än vad man egentligen klarar av. Då finns en buffert.

Yvonne Lindqvist

Yvonne Lindqvist masserade i Kroppsterapeuternas monter på Allt för hälsan-mässan 2022. Foto: Kroppsterapeuterna

Uthållighet ger nya kunder

Samverkan med andra företagare i friskvårdsbranschen, regelbundna utbildningar, att avsätta tid för att ringa nya potentiella kunder är några av de strategier som driver på utvecklingen.

– Det är ju inte som det var tidigare, att man kunde sätta in en annons och få kunder på det sättet. Nu får man höra av sig till företag och leta reda på rätt person att prata med. Det kan vara jobbigt, men jag blir alltid trevligt bemött. Och det kan behövas många samtal, om 40 samtal ger en ny kund så är det ju fantastiskt bra.

Men hon ringer inte runt i blindo, utan gör listor över företag i olika branscher, sätter sig in i vilka branscher som går bra för tillfället, var det ser ut att finnas ett intresse och behov.

– Man måste lägga manken till, börja i en liten krets och jobba sig utåt. Att ha en strategi och ett mål är helt nödvändigt, lite på samma sätt som en person som tränar till ett maraton.

Engagerad medlem

Yvonne Lindqvist är också en engagerad medlem och aktiv i förbundets valberedning.

– Jag blev tillfrågad, sen fick jag frågan om att delta i valberedningen och tyckte att det var värdefullt. Förbundet har utvecklats så mycket de senaste åren till att synas och höras ordentligt.

Även om hon har en liten mottagning hemma i villan där hon tar emot ett begränsat antal privatklienter, så är det ute på företag hon helst jobbar.

– Jag vill inte sitta och vänta på kunder, utan vara ute, aktivt. Och även om jag jobbar en del för andra friskvårdsleverantörer idag, så är mitt mål att öka antalet egna kunder som jag kan fakturera direkt själv.

Helt i linje med att kontinuerligt förkovra sig med nya kurser och en ny utbildning ungefär vart femte år, har non nyligen utbildat sig inom Friskis & Svettis för att hålla gruppträning i deras regi.

– Det är ett sätt att hålla i gång och ett kul sammanhang.

 

Fakta

Namn: Yvonne Lindqvist
Gör: Hälsopedagog, massageterapeut, energimassör, gruppträningsinstruktör och personlig tränare. Även utbildare i HLR.
Antal år i yrket: 20
Verksam i: Stockholm

Text Ulrika Hoffer Foto Eva Britt Flatbacke