Tobias Ydén delar sin tid mellan friskvård och sjukvård

Med en fot i friskvården och en i sjukvården får Tobias Ydén det bästa av två världar. Det ger både trygghet och möjlighet att göra det han brinner för. Och han tycker att sjukvården har mycket att lära sig av friskvården.

2015 arrangerades VM i längdskidor i Falun. I publiken stod Tobias Ydén, som åkt längdskidor så länge han kan minnas, men med måttlig ambition. Det ändrades dock där och då:

–  Jag ska inte säga att jag blev besatt, men jag blev i alla fall väldigt, väldigt biten av att stå där och se på när världseliten drog förbi.

Den stora passionen för längdskidåkning var ett faktum och han började träna skidåkning mer målmedvetet. Men fler timmar i spåret gjorde också att han saknade ett gäng att träna med. Tobias, som både läst ett par år på idrottslärarprogrammet, idrottsmedicin och är utbildad fysioterapeut, löste det genom att skapa ett eget lag att både coacha och träna tillsammans med, Team Richstone. Ett namn som föll sig naturligt eftersom han bor i Riksten utanför Stockholm.

Specialist i smärta

Nu jobbar han dels som coach för Team Richstone, dels som som fysioterapeut inom primärvården. Han är specialist i smärta och snart även i idrottsmedicin, men har jobbat med idrottsskador i 15 år.

– Jag har alltid varit lite tudelad mellan friskvård och sjukvård. När jag var färdig som fysioterapeut fanns det inga jobb att söka, så då startade jag en egen klinik i den judoklubb i Norrköping där jag tränade, och gjorde allt möjligt som jag tyckte var kul: Företagsmassage, fys- och styrketräning med idrottslag, behandling och massage på egen klinik… Och egentligen är det så det har fortsatt sedan jag flyttade till Stockholm!

I Stockholm har han även varit ansvarig för PT-utbildningen på Axelsons, först som lärare och sen som huvudlärare med ansvar för innehåll, kvalitet och kontakten med alla olika lärare.

– Jag vill inte bara jobba som fysioterapeut, jag vill göra olika saker. Nu har jag ett upplägg där jag jobbar som personlig tränare på ett gym en dag i veckan och så har jag gruppträning inom löpning, skidor och rullskidor. Därutöver jobbar jag som fysioterapeut med idrottsskador, med specialistavtal med Region Stockholm.

Tobias Ydén

Tobias Ydén både tränar och coachar i längdskidåkning i sitt lag Team Richstone.

Lära av varandra

Att ha både den idrottsliga bakgrunden, studier till idrottslärare, vara personlig tränare och fysioterapeut tycker han ger bra förutsättningar att kunna röra sig över gränserna mellan frisk- och sjukvård. Han säger att inget han gjort har varit i onödan, utan allt har bidragit till bättre kompetens och förståelse:

– Att jobba med idrottsskador gör att jag får jobba med aktiva, tränande personer även som fysioterapeut. Från lärarstudierna fick jag mycket av den pedagogiska delen. Att vara PT ger otroligt bra förutsättningar att lära ut styrketräning praktiskt, vilket många fysioterapeuter skulle ha nytta av. Att kunna fysiologi är inte samma sak som att kunna träna hårdare. Därför tycker jag att alla fysioterapeuter ska utbilda sig till personliga tränare!

Att ha så många olika delar i sin verksamhet ser han alltså bara som en fördel.

– Fördelen med att ha något vid sidan av ett mer traditionellt jobb, är att det vanliga arbetet blir mycket roligare. Jag är entreprenör och gillar att driva saker framåt. Som företagare har man möjlighet att göra det, som anställd finns inte alltid samma frihet. Samtidigt ger det ju en väldigt bra stabilitet att jobba med Region Stockholm som uppdragsgivare och jag får många remisser från idrottsklubbar.

Fakta

Namn: Tobias Ydén
Gör: Fysioterapeut och personlig tränare, driver Team Richstone och jobbar som specialist inom idrottsskador
Antal år i yrket: 8
Verksam i: Stockholm

Text Ulrika Hoffer Foto Privat