Anna-Lena Hultgren är medicinsk fotterapeut samt lärare på TUC, Tranås Utbildningscenter.

Anna-Lena Hultgren – floristen som blev fotterapeut

– Alla är glada när de går, även om det gjorde ont när de kom, säger medicinska fotterapeuten Anna-Lena Hultgren.

När Anna-Lena Hultgren efter 25 år hade gjort det mesta som en florist drömmer om att göra, kände hon sig färdig med att jobba butikstider och helger. Då satte hon sig i skolbänken och tänkte att hennes administrativa förmågor skulle göra sig bra i rollen som projektledare, men det kändes inte helt rätt. I stället valde hon en ny bana och utbildade sig till medicinsk fotterapeut.

Egen företagare i 20 år

Fotterapeut var inget yrke Anna-Lena Hultgren sett som en möjlighet. Nu säger hon att det blev bland det bästa som kunde hända henne.
– Jag trivs jättebra och har drivit eget sedan jag blev klar för snart tjugo år sedan. Det var egentligen lite konstigt för det var inget jag någonsin tänkt på och eftersom jag inte hade någon medicinsk utbildning fick jag börja med att läsa in kompetensen till undersköterska. När jag var färdigutbildad startade jag egen klinik i Huskvarna och drev den i mer än femton år.

För några år sedan flyttade hon verksamheten till Jönköping och hittas numera på Fot- och hälsohuset som hon äger tillsammans med en kollega. Dessutom hyr de ut stolar till ytterligare tre fotterapeuter som alternerar på kliniken och möjliggör varierande öppettider som passar såväl de privata fotvårdskunderna som patienterna som kommer på remiss från regionen.

Fotvård förebygger komplikationer

Det är i huvudsak diabetes- och psoriasispatienter, reumatiker och personer som lider av neuropati (känselbortfall) som kommer för återkommande medicinsk fotvård varannan eller var tredje månad.

– Vi är som en förlängd arm till sjukvården och en viktig del av vårt jobb är att förebygga komplikationer och amputationer genom att hjälpa till med kunskap och underhåll.

Det låter lite som om fotvården gör med patienterna vad en serviceverkstad gör med bilen för att den ska förbli hel, hållbar och gå långt.

– Ja, vi har förmånen att se till helheten på ett annat sätt än vad som hinns med på ett snabbt läkarbesök och eftersom egenvården är superviktig för de här patienterna så behöver de någon som visar och lär dem hur de ska ta hand om sina fötter på bästa sätt.

Foten speglar hur kroppen mår

Som medicinsk fotterapeut arbetar hon med både fotsjukvård och fothälsovård och Anna-Lena menar att foten speglar hela kroppens mående. Hon beskriver att hon kan se på en människa hur den mår inuti genom att ta sig en titt på fotens färg, naglar, hud, behåring och känna på dess värme. Hon är ett proffs på fötter helt enkelt.

Förmodligen är det därför hon numera också är utbildare på TUC, Tranås Utbildningscentrum, en av landets tre yrkeshögskoleutbildningar för dem som vill läsa till medicinsk fotterapeut.

– Utbildningen är på heltid i 1,5 år och eleverna läser på distans men kommer till skolan på de praktiska momenten och där är jag en av dem de träffar.

Ergonomin en utmaning

Anna-Lena berättar att många av dem som läser vidare kommer från vården och har tröttnat på arbetstiderna och att gå på schema med allt vad det innebär av att jobba kvällar, helger och nätter. Att jobba som fotterapeut är ett flexibelt och ganska fritt yrke där man kan påverka sin arbetstid på ett annat sätt än inom vården.

– Men framför allt är det ett otroligt tacksamt jobb och alla är glada när de går, även om det gjorde ont när de kom.

Anna-Lena Hultgren har bara gott att säga om sitt jobb och enda gången hon egentligen upplever det betungande är de gånger hon gör hembesök och det inte är möjligt att sitta rätt ergonomiskt eller om arbetsljuset inte är tillräckligt bra i hemmet eller på patientens serviceboende.

– Det finns mycket jobb för fotterapeuter och med den ökande livslängden kommer det bara bli mer och mer att göra så om man tycker om att jobba med människor ska man inte vara rädd för att byta yrke. Vi är en yrkeskår med ganska hög medelålder så de yngre kommer att ha fullt upp när vi går i pension.

Fotvård prioriteras även i sämre tider

Dessutom menar hon att det är ganska enkelt att starta eget för den som är vill bli egen företagare. Det enda som behövs för att komma i gång med verksamheten efter avslutad utbildning är tillgång till lokal, behandlingsstol och instrument såsom nagesax, fil, skalpell, salvor och annat som behövs för att ge behandling på ett kvalitativt sätt. För att leverera medicinsk fotvård till regionen behövs förstås även ett kontrakt så att patienterna hittar rätt.

Anna-Lena förklarar att entreprenörskap, försäljning och marknadsföring ingår i utbildningen och hon tror att så många som 90 procent av de medicinska fotterapeuterna är egna företagare. Och även om vi är mitt i en lågkonjunktur så menar hon att det inte är något som Fot- och hälsohuset i Jönköping känner av nämnvärt eftersom den primära kunden kommer via sjukvården och får sin behandling (så när som på egenvårdsavgiften) betald av regionen. De privata kunderna är ofta från 45 år och uppåt, och sällan märkbart priskänsliga.

– Ont i fötterna vill man inte ha vare sig det är låg- eller högkonjunktur.

Fakta

Namn: Anna-Lena Hultgren
Gör: Medicinsk fotterapeut samt lärare på TUC, Tranås Utbildningscenter
Bakgrund: Florist
Antal år i yrket: 20

Text Lisa Carpevi Foto Privat