Ulrika Berntsson: ”Det är viktigt att våga lyfta lite på locket!”

Ulrika Berntsson är massageterapeut och mindfulnessinstruktör. Just nu utbildar hon sig till samtalsterapeut med inriktning mot Acceptance and Commitment Therapy (ACT), för att bättre kunna hjälpa klienter med smärta och stresstillstånd.

En dag 2008 blev det ohållbart att fortsätta hålla det höga tempo genom livet Ulrika Berntsson var van vid. En skadad rygg, utmattningssyndrom och senare även en fibromyalgidiagnos var de bromsklossar som slog till med full kraft och fick henne att omvärdera de val hon gjort hittills.

Intresset för människor och hälsa fanns med sedan ungdomen, med sjukgymnastdrömmar som fått stå tillbaka för ett yrkesliv inom bank och administration. Hon landade i ett beslut att använda sina erfarenheter för att hjälpa andra och utbildade sig till massageterapeut och mindfulnessinstruktör.

Med hennes egna erfarenheter av långvarig smärta, har hon inriktat sig på just detta område. Och hon har vidareutbildat sig inom såväl smärtlindrande massage som mindfulness vid smärttillstånd. Just nu är hon i full fart att bygga på sina kunskaper ytterligare, den här gången en tvåårig utbildning i psykoterapi med inriktning mot Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

– Det är fantastiskt att få dela med sig av egna erfarenheter för att hjälpa andra att slippa gå samma långa omvägar som jag själv gjort. Långvarig smärta är svårt att få hjälp med. Sjukvården vet väldigt lite vad de ska göra. Men jag samarbetar med en vårdcentral som ibland rekommenderar mig som en väg att prova, när annan behandling inte ger lindring. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Kropp och själ hör ihop

Hennes övertygelse om att kropp och själ är tätt förbundna har stärkts under åren hon utbildat sig och jobbat som kroppsterapeut.

– Det är viktigt att våga stanna upp och lyssna på kroppen. Ofta är det mycket stress kopplat till den fysiska smärtan. Jag upplever själv till exempel att psykisk ohälsa påverkar min fibromyalgi och där har samtalsterapi hjälpt. Det är viktigt att våga lyfta lite på locket och jag vill tro att det kan hjälpa andra i liknande situationer.

Hon säger att hon har en ”stor känslighet” i kroppen och hon ser det hos många av sina klienter också:

– Många upplever att de har det och då kan det behövas att man vågar prova en annan väg. Att göra det som man tycker är roligt, även om det känns ovant och obehagligt. Själv var jag väldigt rädd för rörelse och att våga utsätta kroppen för det som gör ont. Men genom att förstå vad som påverkar och bryta ner det i mindre beståndsdelar kan det bidra till att livskvaliteten kommer tillbaka och att livet blir mindre begränsat. Det var så jag upplevde det.

Vill kombinera olika delar

Även om mindfulness och samtalsterapi är delar hon vill öka i sitt företagande, är det i nuläget massage som efterfrågas mest. Ulrika Berntsson behandlar både i villan på Smögen och hyr in sig på en klinik i Uddevalla.

– Målet är en kombination av alla delar. Samtalsdelen kan till exempel ske i många former: på bänken, i terapirummet eller under en promenad vid havet. Min tanke är att kunna växa samtalsterapibiten och det beror på flera saker. Dels vill jag skona min egen kropp från det fysiska massagearbetet, dels har jag längtat efter att använda huvudet, det intellektuella. Det har jag saknat och jag tror att det ena kan ge det andra.

ACT
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT). ACT bygger på principen att smärta och obehag är naturliga delar av livet som inte alltid kan undvikas. ACT handlar om att hitta sätt att acceptera verkligheten som den är och ändå kunna leva ett gott liv utifrån vad man önskar.

Fakta

Namn: Ulrika Berntsson
Gör: Driver företaget Prio Corpus och jobbar som massageterapeut, mindfulnessinstruktör och föreläsare.
Verksam i: Smögen och Uddevalla.
Antal år i yrket: 11.
Aktuell med: Kroppsterapeuternas stipendium för utbildning till samtalsterapeut med inriktning ACT.

Mer läsning om ACT och långvariga smärttillstånd

Text Ulrika Hoffer Foto Privat