Charlotte Axling Langwagen är PT för ryttare

Charlotte Axling Langwagen är PT för ryttare. Följ med henne en dag på jobbet.

”Eftersom jag är född och uppvuxen på en stor gård, med hundar, hästar, natur och aktivitet såsom hästtävlingar i hoppning och dressyr, avel och premieringar, föll det sig naturligt att jag som personlig tränare hittade en inriktning mot just ryttare. Hållning är så centralt hos ryttare, och detaljer i vår bålstabilitet är jätteviktigt. Vi har idag avlat fram fina och mer rörliga hästar och vi behöver därför mer stabilitetsträning både för häst och ryttare. Det behövs mer än bara råstyrka, ryttare vill ha en ökad kroppsuppfattning inifrån och ut. Höftböjarna blir lätt stela, och i kombination med att sitta framför en dator utvecklar vi lätt våra små ojämnheter.

Hästar har ofta en starkare och en svagare sida, en hårdare och en mjukare sida. Vi vill ju ha så jämna och rakriktade hästar som möjligt och då måste vi som ryttare också vara det. Förr var det mer fokus på att hästen ska lyda, nu ligger fokus mer på ryttarens balans, kondition, kroppskontroll och kroppsuppfattning. Det hjälper dels hästen att göra mer samlade rörelser, som exempelvis piaffer*, men det är även viktigt för ryttarens säkerhet, om hästen till exempel bockar**.

Jag är också pilatesinstruktör och jag brukar säga att pilates är vad markarbete*** är för hästar.

Började som gyminstruktör

Mitt fokus på just träning för ryttare är bara en del av det jag gör. Jag började jobba i gymvärlden under 1980-talet, på bland annat World Class på Sveavägen i Stockholm. På den tiden var det Hoa Hoa, Uffe Bengtsson och Ove Rytter som dominerade och  jag lärde mig mycket av dem. Det kallades inte PT då och fanns ingen PT-utbildning, utan jag var gyminstruktör, massör och aerobicsinstruktör.

1979 och 1983 utbildade jag mig även till massör på Axelsons. När jag skulle göra mitt slutprov fick jag göra det på Hans Axelson. Han hoppade in för någon som var sjuk – och han gillade min behandling! I början av 2000-talet uppgraderade jag min massörutbildning och gick PT-utbildningen. Som PT är jag så glad att jag är massör i grunden, och har anatomikunskaper därifrån.

För mig är det väldigt viktigt att vara noga med att säga vad jag kan och inte kan, vad jag har för certifikat och utbildningar. Jag har en stor yrkesstolthet och är ödmjuk inför mina kunskaper och begränsningar. Jag har till exempel gått en kurs i yinyoga – men jag är inte yogalärare.

Egen studio

Jag driver min egen PT-studio i Södertälje, men jag jobbade som anställd i många år på SATS i Älvsjö, och kunde då gå många av deras vidareutbildningar. Nu har jag precis fyllt 60 år och märker att jag lockar många kunder som känner igen sig lite i mig; jag har många kunder som är lite äldre och som vill ta hand om sig, men som kanske inte trivs så bra i en gymmiljö. Då kan det kännas skönt att komma till mig som har jobbat ett tag. Även om kunden tränar, så har vi ofta väldigt trevligt under tiden. Det är ett jättefint jobb!

Under pandemin har det varit svårt för många i branschen, så även för mig. Inte minst då jag dessutom fick en stressfraktur i bäckenet i höstas och blev sjukskriven. Det blev också den första gången jag behövde använda min försäkring via Kroppsterapeuterna och jag är väldigt tacksam att jag hade den möjligheten. Men utöver det, så har jag kunnat hålla en del cirkelträning och pilates i små grupper, ofta bara två personer. Dessutom har det blivit mer träning utomhus – och ute i stall! I stallet är man liksom redan igång, där bär man hösäckar och vattenhinkar och så vidare.

Alla hästmänniskor vet att det är en evig dragkamp mellan att hinna med sin egen träning vid sidan av ridningen. Det är inte ovanligt att man kommer till stallet och så vips!, så har det gått tre timmar. Så även om intresset och kunskapen för ryttarens egen träning ökar, är det fortfarande många som lägger mest tid på smådetaljer hos hästen. Jag vill ju se helheten; hela ekipaget. Hur fungerar ryttare och häst tillsammans? ’Titta, hon sitter lite till vänster, det märker inte hon men hästen känner det.’ En del kanske lutar huvudet åt ena sidan utan att vara medvetna om det – och ett huvud med hjälm väger en del, det kan absolut påverka hästens balans. Jag är nördig med smådetaljer, som jag snöar in på och använder i mitt arbete med kunder. ”

Utbildningar i urval:

Cert. massageterapeut
Lic. personlig tränare med en rad vidareutbildningar
Dipl. pilatesinstruktör
Lic. kostrådgivare
Flera kortare utbildningar specifikt för häst och ryttare, bland annat ryttarens egen träning utan häst, samt hästens träning utan ryttare på ryggen, på bland annan Drangelska Ridinstitutet.

*Piaff är en rörelse inom dressyr, där hästen rör sig på stället i en mycket samlad trav. Rörelsen ställer höga krav på både ryttare och häst.

**När hästen bockar tar den ett krumsprång, samtidigt som den för huvudet nedåt och sparkar uppåt, bakåt med bakbenen. Det blir lätt en slags katapulteffekt för en oförberedd ryttare.

***Markarbete är en grundläggande träningsform för hästar, en slags lösgörande grundträning, där rörlighet och följsamhet står i fokus.

Text Charlotte Axling Langwagen/Ulrika Hoffer Foto Privat