- Kroppen är så mycket mer än bara muskler och skelett och tänker man på fascian blir det enklare att förstå att det inte går att bara titta på en smärtfläck, säger massageterapeuten Andreas Ibrahim.

Andreas Ibrahim har fingertoppskänsla för helheten

Det är som om massageterapeuten Andreas Ibrahim kan se med fingrarna. Med hjälp av dem lokaliserar han smärta hos sina kunder och känner sig fram till var problemet egentligen sitter. Se hela människan är hans motto.

Andreas Ibrahim är certifierad massageterapeut och diplomerad idrottsmassör med fördjupning inom idrottsmedicin, vilket gör att han varje dag träffar alla sorters kunder – från dem som har smärtor på grund av stillasittande, till dem som sliter alltför hårt i olika idrotter. Hur han behandlar dem och vilka råd han ger, beror helt och hållet på individen.

– Jag brukar alltid säga till klienten att komma och testa en behandling, för att få en klar bild över vad jag ska fokusera på och för att ge råd om rätt typ av övningar och andra tips som passar individen bäst, säger han.

Han har fullt upp med att driva sitt företag Andreasi friskvård på heltid i Stockholm. Han arbetar både på klinik och ute på företag. På sociala medier försöker han öka den allmänna medvetenheten om vikten av friskvård, träning och hälsa.

Men det allra viktigaste för Andreas är mötet med kunderna och att få dem att känna sig trygga och veta att de är i goda händer, bokstavligt talat.

– Jag börjar med en hälsoanalys genom att undersöka och ställa några frågor för att skapa mig en bild av hela människan och vad för slags liv hon eller han lever. Beroende på vad man gör mest av skapas restriktioner i olika delar av kroppen.

Restriktioner är ett ord som Andreas använder ofta. När han undersöker en kund, känner han var restriktionerna sitter. Det behöver inte alls vara i det område som kunden pekat ut som problemet.

Kompensationsmönster

– Det är vanligt att restriktioner skapar kompensationsmönster i kroppen, vilket gör att besvär kan upplevas på andra ställen än där problemet sitter. Dessa restriktioner försämrar kroppens självläkande förmåga. Genom behandling och rätt övning förbättras kroppens funktion. Detta påverkar muskulatur, bindväv, cirkulation, lymfatiskt flöde och nervsystem – allt som bidrar till självläkning.

I många fall kan själva undersökningen i sig hjälpa en kund. Andreas upplever att 100 procent av kunderna får en ökad medvetenhet om sin egen kropp när de ligger på bänken. När sedan behandlingen börjar märker de tydligt hur den påverkar. Då blir det lättare för Andreas att förklara de underliggande faktorerna och nå fram med information om muskelspänningar och stelhet i kroppen, samt kompensationsmönster, snedbelastningar och låsningar.

Nästan alltid rekommenderar Andreas någon form av träning eftersom rörelse är grunden för all hälsa. Men det gäller inte bara kunderna, utan även honom själv. Han har märkt att det är lätt att som terapeut satsa allt på sina kunders välmående och samtidigt bränna ut sig själv.

– Jag är jättenoga med min egen hälsa och träning. Alla terapeuter måste tänka på att bryta av det vi gör mest av. Om man står och jobbar hela dagarna så är det bra att hitta något som bryter det man gör mest av. Jag själv föredrar styrketräning och kombinerar då med rörlighetsträning i olika former. Då upplever jag ett lugn.

Viktigt med egna välmåendet

För att hålla långsiktigt som terapeut måste man lägga restriktioner på sig själv för att må bättre. Inte ta på sig för många kunder, utan se till att man själv mår bra så att man orkar ge varje kund all sin uppmärksamhet. Andreas säger att han känner många terapeuter som bränt ut sig.

– Jag har också varit en av dem. Men det gäller planera för att hålla i längden. Det är viktigt med egen tid för att återhämta sig och gå tillbaka till arbete med ny energi.

Andreas Ibrahim har inte varit massageterapeut hela livet. Han började inom projektledning och försäljning på ett kontor och drabbades ofta av migrän på grund av det ensidiga och stillasittande arbetet och stressen. Till slut gick det inte längre, han blev tvungen att hitta andra lösningar. Han hade länge haft ett intresse för friskvård och träning, och gett träningstips till sina vänner och bekanta. Så det var åt det hållet han sökte sig, hittade en utbildning och fick sin certifiering 2011. Under ett par års tid kombinerade han kontorsjobbet först med utbildningen, sedan med praktik och till slut med det nya yrket.

– Successivt försvann tyngden och stressen, huvudvärken lättade och allt kändes bättre. Så det var ett enkelt beslut att säga upp mig på jobbet och starta egen firma 2015. Då hade jag hunnit bygga upp ett kundunderlag, och det har inte varit svårt att utöka det stegvis. Nöjda kunder rekommenderar andra att komma hit. Behovet är enormt, säger han.

Vidareutbildningar bygger kompetens

En stor del av Andreas vardag handlar om att förkovra sig och vidareutbilda sig. Det blir många utbildningar, varifrån han plockar olika bitar som han tar med sig in i sin egen verksamhet. På det sättet bygger han på sin egen kompetens, där det är känslan och fingertopparna som styr. Det hindrar inte att han läser mycket också. Han nämner ett par verk som inspirerat honom genom åren och som han alltid har nära till hands:

– När det gäller det kliniska återkommer jag ofta till Thomas Myers Anatomy Trains. Samt Ida Rolfs metod strukturell integrering som har varit en stor inspirationskälla för mig.

Massageterapibranschen är bred, det finns hur mycket som helst att lära sig och man kan alltid gå vidare. De senaste åren har intresset för fascian ökat snabbt, alla slags terapeuter inom hälsobranschen pratar och den mer och mer. Andreas Ibrahim är en av dem som inser hur viktigt detta organ är. Det är bara några år sedan detta nätverk av bindväv började betraktas som ett organ, trots att det är kroppens största.

– Fascian omsluter allt i hela kroppen, från fotsulan till huvudet. Kroppen är så mycket mer än bara muskler och skelett och tänker man på fascian blir det enklare att förstå att det inte går att bara titta på en smärtfläck. Man måste se hela människan.

 

Fakta

Namn: Andreas Ibrahim
Gör: Driver det egna företaget Andreasi Friskvård. Jobbar som massageterapeut och idrottsmassör med fördjupning inom idrottsmedicin.
Verksam i: Stockholm.

Text Ingrid Kindahl Foto Privat