Nordiska Tränarförbundet – ett nytt förbund i friskvårdsbranschen

Hallå där, Anna Modig, ordförande i nystartade Nordiska Tränarförbundet, som inleder ett samarbete med Kroppsterapeuterna. Berätta lite om bakgrunden till förbundet!

Anna Modig på Nordiska Tränarförbundet

Anna Modig, ordförande i Nordiska Tränarförbundet.

– Branschens utveckling från gym och fitness till dagens mycket bredare folkhälsoperspektiv ger stora möjligheter för alla som jobbar med träning och hälsa, men det gör också att kraven ökar på professionalism hos både arbetsgivare och arbetstagare. Det fick Magnus Hagström att börja undersöka intresset för ett förbund för tränare redan 2016. 2019 började det som nu är Nordiska Tränarförbundet att ta form med Veronika Vestlund, Helena Arnold, Jari Ketola och Magnus Hagström i spetsen. De såg att det fanns ett stort behov av att ha ett förbund hos tränarna men även att tränaryrket behöver det, säger förbundets ordförande Anna Modig.

Hur ser det framtida samarbetet med Kroppsterapeuterna ut?

– Även Kroppsterapeuterna arbetar mycket med lobbyfrågor för hela friskvårdsbranschen, och även med framtids- och omvärldsbevakning. Vi såg att vi tänker lika och kände snabbt att tillsammans blir vi starkare.

Varför startade Nordiska Tränarförbundet?

– Under de senaste åren har det i olika forum och hörnor av branschen talats om att det skulle behövas ett yrkesförbund för tränare: personliga tränare, grupptränare, fystränare, yoga- och pilatestränare, medicinska tränare, kostrådgivare och så vidare. Vår bransch kallas ofta både ”ung” och ”omogen” men faktum är att den ju har några år på nacken nu och vi tycker att det är dags att ta nästa steg mot en mer professionell bransch och mot en mer definierad yrkesroll för alla olika slag av tränare. Det finns redan flera olika parter som gör ett mycket positivt och omfattande arbete för branschen, inte minst arbetsgivarnas förbund Almega Friskvårdsföretagen som står bakom kvalitetssäkringsarbetet för personliga tränare (ptlicens.se) och som nu också påbörjat ett liknande arbete för grupptränare.

Vilka riktar förbundet sig till?

– Förbundet riktar sig till alla aktiva, utbildade tränare. Förbundet välkomnar även in den som är intresserad av tränaryrket, då som supportmedlem.

Vad gör förbundet, vilka frågor är prioriterade?

– Många med oss har saknat ett förbund som driver mer specifika och konkreta frågor för yrkesrollen tränare och nu är Nordiska Tränarförbundet bildat med det syftet: Att öka professionalismen inom yrkesrollen. Syftet är också att kunna både samverka med, och påverka, andra aktörer såsom media, myndigheter, företag, organisationer. Målsättningen är att tillsammans öka branschens professionalism och att verka för en förbättrad folkhälsa.

Nordiska tränarförbundet

Styrelsen består av:

Anna Modig, ordförande
Magnus Hagström, vice ordförande
Helena Arnold, styrelseledamot/kassör
Veronika Vestlund, styrelseledamot/sekreterare
Jari Ketola, styrelseledamot
Desiree Blomberg, styrelseledamot
Emma Blixt, styrelseledamot
Mia Andersson, styrelseledamot

Text Ulrika Hoffer Foto Istock/Privat