Gör andningsövningar med Annelie Pompe

Annelie Pompe bjuder på några andningsövningar för ökat fokus och närvaro. Övningarna är hämtade ur Annelies nya bok En äventyrares guide till inre lugn, där många fler andningsövningar finns.

Alternerande näsborreandning

En övning som ökar fokus. Börja med att stänga höger näsborre, och andras lugnt in och ut genom vänster näsborre. Skifta sedan och stäng vänster näsborre, så att du kan andas in och ut genom höger näsborre. Sikta på att låta varje in- respektive utandning ta cirka fyra sekunder, för att sedan öka om det känns bra.

Nästa nivå kan vara att lägga till fyrkantsandning, där du föreställer dig att varje andetag sker längs en sida på en fyrkant. Slut båda näsborrarna i varje hörn och håll andan i fyra sekunder.

Stretcha bröstkorgen för ett friare andetag

Övning 1

Sitt bekvämt och fläta händerna bakom ryggen. Andas in och dra axlarna bakåt, sträck upp bröstet och håll stretchen i 15-20 sekunder. Upprepa gärna 1-3 gånger per dag.

Övning 2

Sitt med benen i kors och ta stöd med ena handen i underlaget och sträck upp den andra handen över huvudet, luta överkroppen mot handen i underlaget och håll andan. Sträva uppåt med axel och ansikte. Håll stretchen i 15-20 sekunder. Upprepa gärna 1-3 gånger per dag.

 

Läs intervjun med Annelie Pompe

Mer om Annelie Pompe