Utomhusträning: ”Naturen är bästa gymmet”

När kompisarna drog till stallet efter skolan, stack Anna Adelman ut i skogen. Där kände hon både frihet och glädje, något hon tog med sig när hon senare utvecklade CrossNature. Idag utbildar hon instruktörer och håller egna pass med utomhusträning.

Hon visste tidigt att hon ville jobba med träning och hälsa – så hon läste till civilekonom. Ett något oväntat vägval kan tyckas.

– Jag valde det för att kunna bli företagare inom friskvård och hälsa. Sen byggde jag på med kurser i idrottspsykologi och andra kurser inom hälsa.

Anna Adelman.

Som aktiv orienterare under ungdomsåren reagerade hon på att vinterträningen alltid var inomhus, eftersom det gick lika bra att köra den utomhus. När hon senare jobbade på gym, insåg hon att allt som kan göras där, även kan göras utomhus.

– Sedan dess har jag inte satt min fot på ett gym, möjligheterna i naturen är  oändliga, säger hon.

– Det går inte att skapa ett gym inomhus, som har allt det som skogen erbjuder: Mossan, dofterna, ljuden, underlagen… Sinnena aktiveras i naturen. Jämför armhävningar på gymgolvet med att göra dem i mossan! Träningen blir mer en upplevelse och många säger att när de väl har hittat ut, så vill de inte gå in igen.

– Vi använder oss mycket av lekfulla övningar, vi gör som djur och klamrar oss fast vid ett träd eller rör oss som zombiegrodor och björnar. Allt sånt känns mer rätt i naturen än om man är på ett gym.

Varandras motstånd

Träningen är uppbyggd av en blandning av förflyttningar och stationer med övningar där naturen används på olika kreativa sätt. Och under normala omständigheter är olika parövningar vanliga, där deltagarna är varandras vikter och motstånd.

– Det är inte bara känslan när man kommer hem jag är ute efter, de här passen är roliga medan de pågar! De ger gemenskap med andra och vi förflyttar oss inte så långt under ett pass, så alla kan hänga med.

Att verksamheten har fått ett uppsving under pandemin är knappast en överraskning.

– Det finns många som håller på med utomhusträning idag, men det som gör oss unika är att vi är i naturen. Vi sticker ut i blåbärsriset och förflyttar oss på olika sätt, kanske utfallssteg, plankgång och så vidare. Vi rör oss i varierad terräng. Det är socialt, många moment utförs i par och i grupper och det inbjuder till prat och skratt. Det är extra viktigt i dessa tider!

– Även om vi inte kan ha fysisk kontakt nu, så hittar vi andra vägar för att interagera och pusha varandra, som att göra high fives mot varandra i luften och så vidare. Man kan ändå ha kontakt, även om man flyttar isär. Det kan också vara att någon står i jägarvila, den andra springer upp för en klippa och kollar utsikten och så vidare.

Utomhusträning kräver anpassningsförmåga

Att bedriva utomhusträning kräver flexibilitet och en anpassningsförmåga. Men kyla och oväder är inte den största utmaningen. Det kan däremot mygg, stekande sol och romantiska par på picknick vara.

– På sommaren håller vi pulsen uppe genom att springa ifrån myggen. På vintern gör kylan att vi håller igång för att hålla oss varma. Vi fajtas mot ovädret och ofta är det just passen som vi genomfört i regn och rusk, som man är mest nöjd med efteråt. Det är magiskt med lite galenskap tillsammans! Men det är ju bra att tänka på att inte sätta ner händerna i snöslask i början av ett pass, så man blir kall. Ibland är det bäst att göra övningar stående. Vi krälar inte i lera bara för att, men det är klart att det kan bli lite smutsigt när man gör vissa saker i naturen.

Att det är mer folk som rör sig i skogen nu, är inte heller ett problem.

– Det är en del av vårt koncept att vi rör oss utanför de stora stigarna och där är vi oftast är ensamma.

Fakta

CrossNature erbjuder utomhusträning i grupp, i naturen, samt utbildar och licensierar instruktörer, som finns verksamma över hela landet.

Läs mer på crossnature.se

Text Ulrika Hoffer Foto Anna Eckerström