Högsäsong för utomhusträning

Intresset för utomhusträning har gått stadigt framåt i flera år. Intresset ökar för såväl idrottsgrenar, som tennis, padel och cykling som terränglöpning, mountainbike och friluftsliv. I och med coronapandemin ökade intresset ytterligare för träning utomhus, inte minst för den typ av träning som vi normalt sett gör inomhus.

– Vi  har sett träning på altaner, i parker och i naturen och det är ju en härlig utveckling mitt i det svåra, säger Tina Uppfeldt,  träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks.

– Just utomhusträning har alltid varit centralt för Friskis&Svettis, som redan från starten har arrangerat pass utomhus på somrarna. När skolornas idrottshallar, där verksamheten normalt höll till, stängde för sommaren flyttade vi ut i parker. Löpning har också funnit med på schemat på helårsbasis under alla år.

Konceptualiserad utomhusträning

– När löpning fick ett uppsving för drygt tio år sedan, så blev det mer normalt för många att träna ute i grupp, året om. Löparklubbar hade tydliga upplägg med intervall-onsdag och långpass-söndag och så vidare. Samtidigt började olika former av militärträning får fäste, med lera och traktordäck. Jag tror att det finns en längtan efter konceptualiserad utomhusträning i kombination med en sinnlig längtan att stimuleras på annat sätt än framför skärmen: Vind i ansiktet, dofter och allt det som hör till en utevistelse. Det mår vi otroligt bra av att känna!

– Fler och fler vill ju träna ute och vi har sett det under en lång tid i vår omvärldsbevakning. Det som kanske är allra mest intressant framöver är att integrera träning utomhus och inomhus. Cirkelträning, till exempel, där vissa moment görs inomhus och andra utomhus. Det är något som växer stort på flera håll i världen och det är också något vi väger in när vi planerar nya anläggningar, att det finns tillgång till ytor utomhus, gärna konstgräs eller utegym.

Att bedriva träning utomhus ställer höga krav på den som leder ett pass. Engagemang att hålla igång en grupp, speciellt på vintern när det lätt blir kallt och att locka deltagare att fokusera på träningen. Det är inte alltid lätt när det inte finns väggar som avgränsar. Det gäller att ta hänsyn till temperatur, underlag och halka, liksom att lägga lite extra energi på uppvärmning. Pauserna får inte bli för långa.

Svårt med lugnare pass

Vissa saker funkar inte alls som utomhusträning.

Tina Uppfeldt, Friskis&Svettis.

– Allt med elektronik är svårt, och våra spinningcyklar är känsliga för fukt och kyla. Dessutom ska redskapen helst inte delas med andra deltagare nu under pandemin, så det behöver man tänka igenom. Och lugnare pass, som yoga, är inte så behagligt i minusgrader, skrattar hon.

Funkar bra gör däremot olika löppass, gärna löpning i kombination med styrkeövningar. Olika typer av gruppass, som core- och rörlighetsträning är också bra att genomföra utomhus

– Vi har många äldre som tränar hos oss, så vi har pass för den som vill träna lite mjukare, eller som är ny. Det går jättebra att köra ute. Och så har vi utefys, där det är lite mer pang på rödbetan, med mycket driv och energi och så ett rätt kort avslut med stretching, så att man inte blir kall när man är svettig.

Kalla kinder och varm kropp

Kanske kan uteträningen vara ett sätt att locka nya deltagare, som inte så gärna går till ett gym eller som söker mer lättillgängliga träningsformer.

– Jag tror att det ger upplevelser som många vill ha; dagsljus, frisk luft och så vidare. Det är någonting vi ofta pratar om, att de som är mest nöjda är de som hade en hög tröskel och att man blir så otroligt nöjd när man har fixat det! Att bli kall om kinderna och varm i kroppen är väldigt tillfredsställande på ett sätt som många kanske saknar när de tränar inomhus. Det är viktigt att ge rätt upplevelser.

Men att uteträning, enskilt och i grupp skulle utgöra något större hot för träningsanläggningarna är inte Tina Uppfeldt så orolig för:

Visst är det en konkurrent, men vår största konkurrent har alltid varit soffan. Att den på senare tid har blivit utmanad av uteträning är väl bara positivt!

Text Ulrika Hoffer Foto Anna Eckerström. Friskis&Svettis