- Jag frågar mig ofta varför jag inte började tidigare, säger massageterapeuten Palle Svanlund, som fortsätter jobba trots att han med god marginal passerat pensionsåldern.

Palle Svanlund: ”Jag kommer att massera så länge kunderna vill ha mig”

Palle Svanlund trotsar såväl artros i höfter och händer som att pensionsåldern är passerad med råge. Han har inga planer på att lämna yrket som massageterapeut, i stället frågar han sig varför han inte började tidigare.

Palle Svanlund säger själv att han började fuska med att massera vänner och bekanta 1995 efter att han fått prova på massageyrket genom en kollega på Aqvakul i Malmö. Några år senare utbildade han sig i svensk klassisk massage. 2000 startade han eget.

– Till en början såg jag det som en bisyssla till läraryrket och det var framför allt på fredagseftermiddagar och lördagar jag tog emot mina kunder. Dessutom erbjöd jag företagsmassage på fredagar. 2005 började jag träna på gym i Trelleborg och då erbjöd jag mig att massera hos dem. Där hyr jag in mig sedan dess och jobbar några halvdagar och någon heldag i veckan.

Den bästa belöningen med arbetet är att få uppleva när en kund mår bra, men också känslan av att han hjälper sin egen kropp och knopp att hålla sig i form tack vare att han fortsätter jobba med massagen.

– Jag måste tänka igenom hur jag står och går för att det inte ska slita för mycket på mig själv och så är jag själv en flitig användare av gymmet och noga med att göra mina rehabövningar. Det är genom att hålla musklerna aktiva som jag håller min egen smärta borta.

Artros inget hinder

Palle har bytt en höft och ett knä och har artros i händerna, men beskriver ändå att han tycker så mycket om sitt arbete att han inte har några som helst planer på att sluta jobba inom överskådlig framtid.

– Jag ställer mig ofta frågan varför jag inte började jobba med massagen och människors välmående tidigare i livet. I stället började jag min karriär som verktygsfräsare på Kockums och senare hamnade jag i läraryrket. Men jag ångrar ingenting, utan ser det som att jag lärt mig mycket om människor i alla jobb jag haft.

Han har varit konsekvent med att hålla sig till sin kärnverksamhet och inte bredda sig genom att ”blanda in för många kompetenser”. Han har i stället satsat på att bli riktigt bra på det han gör och jobba med de metoder han kan.

– Däremot är det bra att omge sig med andra kompetenser såsom fysioterapeuter och rådgöra med dem om man stöter på problem.

Social kontakt viktigt

Vis av erfarenhet och med många år inom yrket kan Palle Svanlund se att krämporna som kunderna söker för har förändrats genom åren. I början var det många som sökte för problem i ländryggen, idag är det fler ömmande axlar och nackar som behöver behandling. Det är inte minst bland skolelever i unga åldrar som stillasittandet vid skärmar sätter sina spår i kropparna.

– Jag trivs oerhört fint med både att hjälpa människor och den sociala kontakten och kommer att massera så länge kunderna vill ha mig och fortsätter att komma, säger Palle Svanlund som egentligen passerade åldern för allmän pension för elva år sedan.

Fakta

Namn: Palle Svanlund
Gör: Massageterapeut på Palles Svensk Massage och Hälsoterapi (som hyr in sig på Friskbyggarna i Trelleborg)
Bakgrund: Påbörjade yrkeslivet som verktygsfräsare på Kockums Varv, lärare vid Verkstadstekniskt program, därefter på Barn och Fritidsprogrammet. Då han praktiserade vid olika fritidsanläggningar i Malmö Stad, bland annat på Aqvakul. Där fick han prova på att massera vilket han upplevde väldigt inspirerande. 1999 gick han en utbildning till massageterapeut och startade sedan enskild firma.
Antal år i yrket: 23

Text Lisa Carpevi Foto Privat