Mona Redelius storsatsade trots pandemin

Massage, träning, simundervisning, utbildning i första hjälpen och hjärt-lungräddning. Med ett brett utbud av tjänster har Mona Redelius byggt sitt företag Nice Touch på en stabil bas och kunde storsatsa mitt under brinnande pandemi.

Mona Redelius svar på frågan om hur det kom sig att hon bytte bana i livet som blev egen företagare inom friskvård är svaret rakt och enkelt:

– Jag vaknade en morgon och kände att jag ville jobba med massage!

Hon skyndar sig att lägga till att hon alltid haft ett intresse för träning, men steget från tanke till handling var kort och direkt. Det blev utbildningar på Axelsons i flera steg, men just då, för snart 20 år sedan, var det inte rätt läge att satsa fullhjärtat på eget företag. Ett första steg in i friskvårdsbranschen blev i stället att jobba som platschef på två simhallar. Men arbetsuppgifterna personalfrågor, schemaläggning, administration och så vidare var inte det hon vaknat upp och längtat efter ett par år tidigare. Nu var tajmingen dock bättre att ta steget och starta eget företag.

– Jag åkte runt och höll gruppträningspass på olika friskvårdsanläggningar i Stockholm, gav massage hemma och ute på företag. Jag höll även simlektioner. Men så kom pandemin och där stod jag i stort sett utan inkomst.

Det fick inte Mona att aktivera någon plan B och gå tillbaka till sitt gamla yrke. I stället växlade hon upp.

– Jag tänkte att jag kan antingen sätta mig i kassan på Ica och vänta ut pandemin, eller så satsar jag, bildar aktiebolag och kör! Jag frågade mig vad jag skulle ångra mest om några år och det var rätt klart. Så jag skaffade lokal, renoverade, utbildade mig till personlig tränare och till instruktör inom första hjälpen och HLR.

Simkunnighet i mindre grupper

Klienterna är idag främst kvinnor när det gäller massage och träning. Inom simning är Mona Redelius främst inriktad på simkunnighet för kvinnor samt barn med olika NPF-utmaningar.

– Jag vill erbjuda ett alternativ till de barn som har svårt att vara i större grupper.

Att jobba både med massage, träning, simkunnighet, första hjälpen och HLR ser hon som en stor tillgång.

– Det ger dels tillgång till olika grupper av människor, men det går också lite hand i hand. Jag har till exempel varit ute på förskolor och utbildat personalen i första hjälpen och Barn-HLR. Av det har jag fått förfrågningar om simlektioner och massage. Det finns en koppling mellan alla de olika delarna som jag inte tänkte på från början; att jag jobbar med människor i centrum och det jag erbjuder handlar om styrka, rörlighet, simkunnighet, tro på sig själv. Att få människor att se att det går att göra något åt sin situation.

Begränsningar kan övervinnas

Just det att kunna göra något åt sin situation är en hjärtesak för Mona Redelius, som själv fick höra som barn att hon skulle komma att sitta i rullstol när hon blev äldre, på grund av knäproblem.

– Det fick ju mig att i många år tänka att jag hade fått en slags ”dom”, som jag bara fick acceptera. Men det stämde ju inte. Jag tycker mig ofta se människor som haft hälsoproblem tidigare, som kanske varit en begränsning, men som inte behöver vara det längre. Har man haft ett diskbråck för 20 år sedan till exempel, så är ju det läkt för länge sedan. Det blir lätt en självuppfyllande profetia och där tycker jag att jag har mycket att erbjuda för att stärka både tilltro och kropp.

Själv mötte hon senare i livet en bra naprapat som konstaterade att visst, det fanns vissa begränsningar med knäna, men att det just därför var så viktigt att träna.

– Det förändrade ju faktiskt mitt liv.

Lättare att agera som företag med aktiebolag

Att starta aktiebolag var en stor fördel menar hon:

– ­Jag är intresserad av de olika delarna i företagandet. Med ett aktiebolag är det lättare att agera som ett företag och ett sådant måste vara lönsamt. Det blir lättare att förhandla priser bland annat. För även om det finns företag som omsätter helt andra pengar, så är lönsamhet en förutsättning för att vi som friskvårdsföretagare ska kunna göra det vi brinner för: Hjälpa andra att må bra.

Hennes breda utbud av tjänster gör henne också mindre sårbar och det finns utrymme för merförsäljning. En kund som köper en HLR kurs, kan också bli en massagekund och så vidare. Att föreslå träning för en massagekund och så vidare känner hon sig helt bekväm med.

– Jag har tränat på att presentera mig och vad jag har att erbjuda. Bland annat har jag varit med i ett mindre affärsnätverk, där jag har övat på att göra det lättillgängligt för människor att förstå vad jag erbjuder. Jag personligen backar ju om jag får en allt för ospecifik beskrivning av någon som vill sälja något till mig.

 

Fakta:

Namn: Mona Redelius
Gör: Driver egna företaget Nice Touch sedan 2015. Jobbar som medicinsk massageterapeut, personlig tränare samt håller utbildning inom simkunnighet, första hjälpen och HLR.
Bakgrund: Tidigare jobbat med ekonomi, utbildad marknadsekonom.
Antal år i yrket: 8

Text Ulrika Hoffer Foto Privat