Maten påverkar djupsömnen

Fryspizza till middag ger sämre nattsömn än laxpytt. Det framgår av ett sömnexperiment vid Uppsala universitet, som visade att matvalen påverkar djupsömnen.

15 unga män utan sömnproblem deltog i studien i Uppsala. De delades upp i två grupper där varje grupp, under en veckas tid, åt exakt den mat som forskare hade gett instruktioner om. Den ena gruppen åt förhållandevis mager yoghurt samt müsli till frukost, pasta med gröna ärtor till lunch och laxpytt till middag. Den andra gruppen åt fetare yoghurt och sötare müsli till frukost, pasta med färdigköttbullar och ketchup till lunch samt fryspizza och en bit söt choklad till middag.

Deltagarna bar aktivitetsmätare samt skrev ned uppgifter om sin sömn i en dagbok. På så sätt visste forskarna bland annat hur mycket deltagarna hade sovit. Men det gick inte att dra några slutsatser om sömnkvalitet utifrån det. Därför fick deltagarna även tillbringa två dygn i ett sömnlabb, där forskarna kunde mäta deras hjärnaktivitet med EEG.

Resultatet: Deltagarna sov lika länge under hela perioden, båda hemma och i labbet, oavsett vad de hade ätit. Däremot skiljde sig djupsömnen åt mellan grupperna. De som ätit fryspizza, färdigköttbullar och så vidare hade en ytligare djupsömn, än gruppen som ätit de mer hälsosamma livsmedlen.

Källa: Forskning.se

Text Ulrika Hoffer Foto Istock