Martin Kagemark är sångare, stresspedagog och massageterapeut och är verksam i Stockholm och Palma.

Martin Kagemark kombinerar massage och musikal

Musikalartisten Martin Kagemark har också en annan karriär som massageterapeut och stresspedagog. En kombination av yrken som gör att han han känner sig fri och kan flytta med sig sin verksamhet var han än befinner sig.

”Jag har egentligen många yrken. Jag är utbildad musikalartist och jobbar som det fortfarande. Jag har även min grupp Schlagerfeber och vi är ute och turnerar i Sverige och Norden. Det har varit ganska stilla nu med gig på grund av pandemin. 2018 började jag utbilda mig till stresspedagog på Sverigehälsan. I och med det blev jag väldigt intresserad av massage och fortsatte utbilda mig till massageterapeut och även hälsopedagog.

Jag kände så starkt att jag inte ville stå och stampa i livet, jag har mer att ge och jag ville verkligen vidareutbilda mig. Jag ville också läsa på högskola någon gång i livet och det föll sig naturligt att läsa vidare till socialpedagog. Nu läser jag sista terminen, samtidigt som jag jobbar som sång- och stresspedagog och massageterapeut i min hemmastudio samt på ett gym, Studio 16. Det är lugnt att säga att jag nu har väldigt många verktyg!

Frihet är viktigt

Vissa av mina klienter kommer för bara en sak, som massage eller sångcoachning. Andra kommer till mig i två timmar, där vi först jobbar med stresscoachning, sen sångcoachning och så massage som avslutning.

Det jag värdesätter mest i mitt yrkesliv är friheten, att jag kan ta med mig jobbet var jag än befinner mig. Att jobba som socialpedagog innebär ofta att man är knuten till en plats, och jag vill kunna vara fri. Det kan jag som artist och det kan jag med mina andra yrken också. Det är det som ger mig stimulans, att ha en egen verksamhet och ändå ha en frihet.

Vi har lägenhet i Palma på Mallorca och när jag är där kan jag kontakta mina kunder där nere och behandla dem. Nu planerar jag att flytta till USA under ett par månader och vet inte riktigt vad jag kommer att göra då, förutom att slutföra studierna. Vad som händer sen får vi se.

Dansen ledde till intresse för hälsa

Det som ligger mig närmast om hjärtat är sången, det har varit en del av mitt liv i så många år. Men allt jag gör vävs ihop på något vis, exempelvis så är andningen central i både stress, massage och sång. Jag kan lära klienter andas i kontakt med diafragma och magen på ett sätt som är unikt.

Mitt eget intresse för hälsa kommer sig naturligt av att ha dansat hela mitt liv, då blir hälsan väldigt viktig och en naturlig grund. Jag har alltid själv fått massage och tränat mycket. Jag tänker på vad jag äter och jag gör avslappningsövningar. Om jag får den återhämtning jag behöver och tar hand om mig själv har jag mycket att ge som terapeut, samtidigt som jag pluggar. Förra året kände jag dock att det blev lite för mycket, men jag vet när jag ska stoppa.

Sätta gränser

Visst händer det att jag behöver markera en gräns mellan vad som är professionellt och privat. Många av mina klienter har jag fått genom mitt personliga nätverk och många är också nära vänner. Det händer att de gärna vill fortsätta prata om stress när vi ses privat och det måste jag stoppa för att själv få återhämtning.

Min största utmaning är att jag vill att folk ska må bättre, det är det som ligger i fokus. Jag tycker att jag har den kraften.”


Berättat för Ulrika Hoffer

Fakta

Namn: Martin Kagemark
Yrke: Sångare, stresspedagog och massageterapeut
Verksam: I Stockholm och Palma

Text Ulrika Hoffer Foto Privat