Marina Ahlm: ”Jag är en riktig utbildningsnörd”

Marina Ahlm har fler diplom än de flesta. Efter utbildning till hälsoinspiratör läste hon vidare till näringsterapeut, fotterapeut och massageterapeut. Nu läser hon till stresscoach och mellan de längre utbildningarna, har hon valt att gå en rad olika fördjupningar. Följ med på hennes utbildningsresa!

”Jag är en riktig utbildningsnörd. Och på varje utbildning jag går, träffar jag någon som kan något jag själv inte kan. Så leder det till ytterligare en utbildning.

Det hela började när jag kom hem efter ett år i USA som ung, och inte visste vad jag skulle göra. Min mamma hade hört att en bekant skulle läsa till friskvårdsinspiratör och tipsade mig om att också göra det. Jag var intresserad av hälsa och hade planer på att läsa till dietist. På utbildningen till friskvårdsinspiratör läste vi både skolmedicin och om komplementärmedicinska metoder. Men jag insåg att för att jobba med det, skulle jag behöva starta eget företag – och jag fick dåndimpen av den tanken! Så jag började jobba inom äldrevården och läste till undersköterska.

Inom äldrevården kom jag i kontakt med dietister, och jag insåg att jag inte ville jobba med mat på det sättet, utan mer med mat som medicin. Men att coacha människor att lägga om sin livsstil är krävande och näringslära är väldigt komplext, det är inte bara att äta vissa saker eller ta tillskott. Jag kände allt starkare att jag vill jobba mer praktiskt.

Hoppar på utbildningar

Jag läste till biopat och bowenterapi. Ja, jag är rätt impulsiv och hoppar på utbildningar, men vid det här laget flyttade jag också till ett hus där det fanns möjlighet at ha egen klinik, så jag började ta emot klienter på halvtid, samtidigt som jag jobbade kvar på halvtid inom äldrevården. Bowenterapi är en slags fasciabehandling, med mjuka rullningar över muskler och senor. Det ger en djupavslappnande effekt och kan vara bra för känsliga personer, som inte vill ha så kraftfull massagebehandling. Jag kände dock ofta att det jag gjorde inte var tillräckligt, det kan vara svårt att veta om det man gör ger resultat.

När en dam jag var kontaktperson för bröt foten, och inte kunde gå på fotvård, så kom fotterapeuten hem till henne istället. De gav mig idén att själv utbilda mig till fotterapeut och när jag hittade en CSN-berättigad YH-utbildning som gick över tre terminer, så sökte jag. Redan innan jag hade kommit in på utbildningen, fick jag erbjudande om att köpa utrustning av en fotterapeut som skulle avveckla sin verksamhet.

När jag jobbar med fotvård så ser jag resultat direkt. En person kommer in med nageltrång, och går hem utan nageltrång. Som fotterapeut fick jag anställning på ett ställe som tog emot patienter med neurologiska sjukdomar. Där träffade jag en sjukgymnast som gjorde praktik, och samtidigt läste till massageterapeut i Varberg. Jag tänkte ”Wow! Det vill jag också!” och hann ansöka i sista sekund. Så blev det ytterligare ett års heltidsstudier.

Heltid som kroppsterapeut

När jag var färdig där, sade jag upp mig från äldreomsorgen och började jobba heltid som kroppsterapeut. Det var inget enkelt beslut, men då kände jag verkligen att ”Nu får du ge dig! Släpp taget!”. Och det har gått bra. Jag åker ner en dag i veckan till Lomma, och jobbar hos min gamla fotterapeutlärare. Det är en bra trygghet, vi är fullbokade flera månader framöver. Men framför allt är det kul med kollegor. Det är inte jättekul att äta julbord själv…! Och även om jag främst vill satsa på min egen klinik, så är det värdefullt att ha andra att diskutera med. Annars blir man lätt insnöad.

De flesta av mina kunder kommer för att få fotvård. Sen är det massage, med inslag av bowenterapi och ortobionomi, som en är terapiform med rötterna i osteopati. Det bygger på att man jobbar med kroppens minsta motstånd. Det är en mjukare terapiform, som kan utföras med kläderna på och som är bra vid smärtproblematik, stress och spänningar. Ja, jag hoppade på den utbildningen också!

Hamnat i skönhetsbranschen

På senare tid har jag gått en kurs i käkledsbehandling. Jag drog ihop ett gäng här nere och så bjöd vi in en lärare från Stockholm. Nu har jag också hamnat lite i skönhetsbranschen, något som förvånar både mig och min omgivning, för egentligen är jag rätt skeptisk till kemikalier och sådant. Men jag träffade en massageterapeut som även gjorde manikyr, och det vill många ha. Så jag gick först en kurs, men sen hoppade jag på en utbildning till nagelterapeut också.

Jag vill känna att jag har den kunskap som krävs, inte bara säga att jag kan! Det ger inte så många kunder och i branschen jobbar många underbetalda. Så jag kan inte riktigt ta vad det egentligen kostar mig, även om jag är dyrare än andra ställen. Men det är kul och inspirerande, och det ska det väl vara att driva eget företag?

Nu har jag hoppat på en utbildning till stresscoach. Det dök upp en sådan möjlighet och jag hade redan gått en yogautbildning med inriktning mot stress och utbrändhet. Jag tror att det är viktigt, vi som jobbar som kroppsterapeuter möter många med stress. Jag får se vad det leder till, om det blir en del av andra behandlingar, eller om det blir en enskild del.

Egentligen kan man väl säga att det jag utbildat mig inom, är sådant jag själv har behövt. Nu är jag nog ganska säker på att jag inte hoppar på några helt nya utbildningar, men flera fördjupningar blir det helt säkert!”

Fakta

Namn: Marina Ahlm
Gör: Många olika saker, men främst fotterapeut och massageterapeut.
Verksam i: Hjärnarp, strax norr om Ängelholm.

Text Ulrika Hoffer Foto Privat