Kent Lindahl: ”Att hela tiden ge behandlingar är det som utvecklar tekniken”

Det var när han fick diagnosen diabetes typ 1 som Kent Lindahl bestämde sig för att göra allvar av sitt intresse för friskvård. Under en flera år lång period läste han olika utbildningar inom massage och Rosenmetoden parallellt med sitt jobb som säljare. Idag driver han Kroppshälsan i Halmstad, som sysselsätter totalt sex terapeuter.

– Jag har nog lagt flygblad i varenda brevlåda i Halmstad! Jag började på ena sidan stan och när jag kommit till den andra sidan av stan, efter kanske tre månader, ja då började jag om igen. Det gick verkligen åt många kvällar, säger Kent Lindahl.

Han beskriver sig som envis och besluten om att bygga upp ett välfungerande företag inom massage och friskvård. Han tror att hans önskan om att jobba i branschen och hjälpa människor har betytt mer för hans framgångar än erfarenheten av att jobba som säljare.

– Jag ville detta så extremt mycket, så jag har bara gnetat på och gnetat på. Jag har inte låtit mig slås ned av att hundra kontakter bara lett till en enda kund. Det hör till.

Redan något år efter han drog igång sin verksamhet hade han fler kunder än han kunde klara på egen hand. Så expansionen började och idag driver han företaget Kroppshälsan i Halmstad, med två anställda och tre konsulter.

– Det har förstås gått upp och ner. Vissa månader har jag fått prioritera att ge personalen lön, men själv fått avstå.

Nu är han fullbokad tre månader framåt och vill anställa fler terapeuter. Utbudet av behandlingar begränsar sig till klassisk massage och Rosenmetoden.

– Det har varit viktigt för mig att inte ha för många olika behandlingar. Jag har mött ett flertal terapeuter som håller på med tio-femton olika behandlingsformer. Risken är att den terapeuten inte blir riktigt duktig på någonting. Jag inriktade mig tidigt på klassisk svensk massage, djupgående massage, Rosenmetoden och Rosenrörelser (rörelseträning) och har hållit mig till detta.

Behov av att uttrycka sig

Kent räknar ut att han har gett över 40 000 behandlingar och säger att den främsta källan till vidareutveckling är de egna klienterna:

– Även om jag läser mycket och följer utvecklingen inom massage, så är det att ge många behandlingar som gör att man utvecklar tekniken. Under min utbildning så fick jag berättat för mig att man inte skall tala så mycket under en behandling. Det tyckte jag var konstigt. Ju tryggare jag blev som terapeut, desto mer började jag intresserade mig för mina klinter och började be dem fylla i ett hälsoformulär innan behandling, så att jag får en bild av deras bakgrund, tidigare skador, medicinering, operationer, migrän, sjukdomar och så vidare. Detta ger mig en bra grund att börja tala med mer mina klienter under behandling. Många klienter har ett behov att uttrycka sig, berätta vad som känns i deras kroppar, vad som kan ha orsakat en viss smärta.

Samtalet ökar också möjligheten att nå fram med råd på bredare front, för ofta måste klienten göra något själv för att hantera exempelvis en smärtproblematik:

– Klienten känner trygghet, mer förståelse för sin egen kropp och är mer villig att ta tag i sina egna problem med hjälp från mig med stretching, rörlighetsövningar, lättare träning för att styrka vissa delar av kroppen som är försvagad.

FAKTA

Namn: Kent Lindahl
Antal år i yrket: 12
Gör: Massageterapeut och rosenterapeut
Verksam i: Halmstad

Text Ulrika Hoffer Foto Privat