Dressyrhästen Sandie får en laserbehandling.

Katreen Rösch arbetar med helhetshälsa för både ryttare och häst

För Katreen Rösch är såväl människor som hästar välkomna som klienter. I 35 år har hon arbetat med fysioterapi, friskvårdsmassage och en del andra behandlingsformer för människa och häst.
– Det är en stor fördel för mig att kunna behandla hela ekipaget eftersom jag upplever att det ger bäst resultat.

Katreen Röschs mottagningar finns i Stockholm och på Ekerö och hennes hästkunder finns mestadels i Storstockholmsområdet, men det händer att hon arbetar i hela landet och även en del i Tyskland.

– Jag brinner verkligen  för mitt arbete och därför fortbildar jag mig mycket, det ger mig hela tiden nya kunskaper och färdigheter men även nöjda kunder samt hästar.

Katreen Rösch behandlar en klient med laser

Sandies ryttare Evelyn får hjälp med sin sneda hållning, vilket kommer att förbättra ekipagets balans.

– I mina ögon är hästen ”världens största atlet” med sina 700 muskler som utgör 60 procent av hästens kroppsvikt. Dessa muskler behöver underhållas och tränas.  Lika viktigt är det att ryttaren sköter om sin egen muskelkostym, säger Katreen Rösch.

Hon menar att ryttaren ibland är en viktig del av de dysfunktioner som man hittar hos hästen. Genom att gå igenom hela ekipaget går det snabbare att komma tillrätta med eventuella problem. Hästen kan ha låsningar som begränsar gångarten och det inverkar på ryttaren. Ryttarens och hästens rörelseinskränkningar kommer att påverka varandra. Dessa mönster går att bryta om båda får rätt rätt behandling.

– När jag arbetar med ett ekipage börjar jag med en noggrann analys av både hästen och ryttaren. Sedan sätter vi mål och därefter skapar jag en individuell tränings- och behandlingsplan som ska hjälpa såväl ryttaren som hästen att uppnå sina mål på bästa sätt. Jag arbetar effektivt med uppbyggande skrittövningar för hästens liksidighet så att den får rätt styrka, hittar sina egen balans och får lagom kondition. För ryttaren är olika yogaformer, styrketräning och motion för uthållighet viktigt.

Helheten är grunden för ett harmoniskt, hållbart och framgångsrikt ekipage.

– Det vill säga att vi arbetar för en liksidig och hållbar häst och ryttare. Man undersöker alltid helheten. Många delar behöver tas med i beaktningen för en så energieffektiv och centrerad ridning som möjligt.

Fakta

Namn: Katreen Rösch
Bor: Ekerö
Arbetar som: fysioterapeut, massageterapeut och behandlar både hästar och människor.
Verksam i yrket: 35 år

Se hur Katreen Rösch arbetar med sina fyrbenta klienter.

Text Kroppsterapeuterna/Katreen Rösch Foto Eva Kosman