Johan Haugen – konstnär och kroppsterapeut

Johan Haugen är massageterapeut, kraniosakral terapeut och konstnär i Malmö. Följ med honom på jobbet!

”Jag jobbar med massage, kraniosakral terapi och är dessutom konstnär. Det började med att jag hittade en bok om yoga på biblioteket för ungefär 35 år sedan. Jag föll pladask och började med yoga, något jag fortfarande gör, nästintill dagligen. I och med det så öppnades en fascination för kroppen. När jag senare var i Australien i början av nittiotalet träffade jag många människor från Taiwan och de masserade varandra hela tiden. Det gjorde mig intresserad.

När jag kom tillbaka från Australien jobbade jag som byggnadsingenjör, som jag är utbildad till, men utbildade mig samtidigt inom massage i Köpenhamn. Jag började massera mina kollegor på arkitektkontoret där jag jobbade, men i samband med att det blev tungt för byggbranschen så slutade jag och utbildade mig vidare till massageterapeut i Stockholm. Sedan dess har jag jobbat med massage, med ett avbrott för studier på konstskola i Göteborg i fyra år. 2005 flyttade jag till Malmö och massagen blev min största inkomstkälla. Sedan dess har det varit konst och massage för min del.

Kraniosakral terapi

På senare år har kranialsakral terapin smugit sig in. Det är en behandlingsform som ligger nära yoga och meditation och efter att jag har fyllt 50 känner jag att kroppen inte återhämtar sig lika bra längre. När man jobbar med massage blir det ganska tungt för kroppen i längden. Jag hade en längtan efter något mjukare och hittade det i kraniosakral terapi. Behandlingsformen har en lång historia och har utvecklats ur osteopatin i USA. Men det kan vara lite svårt att förmedla vad det är, till skillnad från massage.

Kraniosakral terapi syftar till att stödja kroppens egen läkning, och när jag arbetar måste jag jobba med stillhet och vara inväntande. Det är ett meditativt tillstånd, lite på samma sätt som när vi pratar om yoga, qi gong och meditation.

När det gäller massage, är de vanligaste besvären människor kommer till mig för, ryggproblem med betoning på besvär i övre delen, nacke och axlar. Det är mer varierat med kraniosakral terapi. Hittills har jag behandlat problem med händer, fötter, knän, höft, ländrygg, nacke, huvudvärk, migrän, utmattning, stressymptom och kristallsjuka.

Arbeta i stillheten

Jag kombinerar både massage och kraniosakral terapi vid samma behandlingstillfälle för vissa av mina klienter, men det är väldigt tydligt vilken behandlingsform jag jobbar med. Kranialsakral terapin har dock påverkat mitt masserande, jag är mer inväntande numera och känner in även där när vävnaden är redo. Det har varit en väldigt stor omställning för mig att gå från att vara mer aktiv och ”på”, till att mer vänta in och arbeta i stillheten. Men spännande!

Mitt konstnärskap har påverkats av mina många år av arbete som kroppsterapeut. Mina oljemålningar har en stor taktil kvalitet och struktur, det är lager på lager med färg, en del av målningarna tar flera år att färdigställa. 2022 ställde jag ut på Limhamns Konsthall, 2023 ställde jag ut på Galleri Moment i Ängelholm tillsammans med keramikern Bibbi Forsman. Nu i maj kommer vår utställning Organisk Organisering ställas ut i Kiruna konsthall.

2022 fick jag postcovid, vilket innebär att allt måste gå i ett långsammare tempo.
Jag har fått göra förändringar, jag arbetar inte lika mycket med företagsmassage, utan fokuserar mer på kraniosakral terapi och jobbar mest på min mottagning. I detta läge känner jag mig tacksam för att jag har många stammisar som återkommer! ”

Fakta

Namn: Johan Haugen
Gör: Massageterapeut, kraniosakral terapeut samt konstnär.
Antal år i yrket: 30 år
Verksam i: Malmö

Text Berättat för Ulrika Hoffer Foto Felicia Konrad