Hur har du det på jobbet, Lawrence Houston Martin?

”För mig startade mitt liv i friskvårdsbranschen med att jag ville ha en annan arbetssituation. Jag jobbade som brevbärare och det var otroligt stressigt, jag hade sömnproblem och många av mina kollegor blev sjuka av stressen. Så kom jag i kontakt med manuell terapi och friskvård, och eftersom jag ”fuskmasserat” vänner och familj en del, så hade jag också fått höra att jag hade handlag för det.

Det började med en utbildning till massageterapeut på Axelsons. Jag var klar 2004 och det var precis i den vevan skattelättnader för friskvård kom, så det var stor efterfrågan på både företag och spa-anläggningar. En period hade jag fast anställning på Stockholm Day Spa, som låg i Åhléns City. Jag jobbade även på Hasseludden och på ett kryssningsfartyg.

Skillnaden mellan att jobba på spa och med företagsmassage eller privatkunder är att det är pretentiöst på spa. Då handlar det om att sälja en upplevelse till en gäst. Företagsuppdragen är mer avslappnade för mig, men också mer begränsade. På spa gör man inte någon direkt åtgärdande behandling, ofta finns en mall för hur man jobbar och hur en behandling går till. Och även om det alltid fanns jobb, så stagnerade jag av att alltid jobba likadant. 2009 började jag ta egna bokningar, och hyrde in mig i två olika lokaler. 2011 kände jag mig redo att starta eget företag och gjorde det först parallellt med att jobba som parkeringsvakt på Stockholmsmässan.

Mer stabil inkomst

Sedan ett par år har jag min hemvist på Atlaspraktiken, samt ett par företagsuppdrag som jag haft i många år. När pandemin kom störtdök företagsuppdragen, men privatbokningarna kom tillbaka ganska fort. Det har varit oförutsägbart från månad till månad, i och med att vi inte vetat hur utvecklingen kommer att bli. Men på ett sätt har det gynnat mig, för jag började jobba som väktare för att fylla ut intäkterna och det visade sig passa mig väldigt bra att dela min arbetstid mellan att ge behandlingar och jobba som vakt. Det ger en mer stabil inkomst också, så jag kommer att fortsätta göra det framöver. För även om jag hade nått en nivå som massageterapeut där jag hade både bra trafik och förtjänst, så finns det ett tak för hur många bokningar jag kan ta.

Jag har kommit fram till att min gräns låg vid 120 timmar behandlingar per månad, och även om det gav en trygg inkomst, så var det inte en bekväm inkomst. Jag vill kunna spara mer och resa mer, men jag hade svårt att se hur jag skulle kunna höja intäkterna. Nu tycker jag att jag har mer balans, jag orkar jobba heltid bättre när jag har helt olika uppgifter. När jag inte behöver tänka på hur många bokningar jag behöver ha, så kan jag närma mig jobbet på ett mer avslappnat sätt.

En av de största utmaningarna med att jobba som massageterapeut tycker jag är att hantera mitt eget ego. Vi svär ju ingen hippokratisk ed, men jag vill inte locka kunder att boka upp fler uppföljande behandlingar om jag inte tror att jag kan hjälpa dem mer. Jag vill inte förlita mig på det, även om det går med företagen. De kommer på rutin. Privatbokningar kan ju boka upp fyra gånger, sen ta en lång paus. Det är inte meningen att jag ska hålla på att truga dem, för att det ska trygga min ekonomi.

Självdistans viktig

Lawrence Houston Martin är massageterapeut

Lawrence Houston Martin.

En annan utmaning är att ha så pass mycket självdistans att jag förstår att jag är felbar och ibland behöver släppa en klient eller hjälpa denna att hitta en annan behandling eller behandlare. Det är viktigt att ta sitt engagemang på tillräckligt stort allvar, men inte så stort att det blir arrogans. Det har hänt att jag varit övermodig, när jag försökt tagit på mig för stora uppgifter.

Ibland kan jag inte hjälpa en klient, antingen för att det är något jag har missat, eller för att kommunikationen mellan mig och klienten brister. Det är många som vill vädra mycket, om de känner sig svikna av vården och jag vill inte säga att de har fel, men jag vet aldrig hur giltig deras kritik är. Jag vill fortfarande tro på allmänvården, jag är glad att den finns. Den har en helt annan kvalitetsgranskning än vad vi har och deras metoder måste kunna styrkas betydligt mer än våra.

Vi jobbar med metoder som är sannolika, men de kan inte styrkas på samma sätt som vårdens. Jag försöker ha den distansen, att jag aldrig kan ge några garantier. Om du möter någon som säger att de kan garantera något, så ska du nog vara väldigt skeptisk. Placebo, tro och hopp är väldigt värdefullt, men det får inte vara så att man tappar greppet och säljer mirakel som man inte kan ta ansvar för.

Jag kan inte lösa andras problem, bara försöka ge verktygen. Det behövs lite ego för att våga ge sig på det, men även distans för att förstå att jag kan ha fel. Det tog ett tag att förstå att det att vara massageterapeut involverar misslyckanden ibland.

Mitt jobb är på det stora hela väldigt positivt, folk är alltid glada över att se mig. Har de problem, så har de nästan aldrig med mig att göra. Kommer de med dålig energi, lyckas jag ofta vända det. Det känns väldigt bra att kunna hjälpa folk med det genom enkla medel.”

Berättat för Ulrika Hoffer

Fakta

Namn: Lawrence Houston Martin
Gör: Massageterapeut, med verksamhet på Atlaspraktiken samt Scratch Linnégatan. Arbetar även med zonterapi/reflexologi.
Verksam i: Stockholm
Antal år i yrket: 18

Text Ulrika Hoffer Foto Privat