Friskvårdsintresset blev företagande för Ellinor Birath

Utbildningen till massageterapeut var egentligen bara en bonus, något Ellinor Birath passade på att göra som ett komplement när hon läste till idrottslärare. Men det var som lärare i bland annat idrott hon skulle jobba. Och det gjorde hon i många år, tills lusten att driva eget företag inom friskvård tog överhanden.

Sedan tre år tillbaka driver Ellinor Birath sitt företag Helt Å Hållet i Örebro, där massage är ett ben, ett annat är träning och event, bland annat längdskidåkning och mountainbike.

– Jag är själv gammal skidåkare och utbildad skidcoach. Som vuxen började jag cykla mountainbike och har varit klubbtränare. Så jag såg det som en möjlighet att ha massagen som grund, och komplettera med andra delar, eftersom jag kan mycket idrott.

Hon hann dock bara precis komma igång med sin verksamhet innan spelplanen ändrades radikalt vårvintern 2020. Träningseventen utomhus har kunnat genomföras under pandemin, såväl inom mountainbike som längdskidor och barmarksträning. Företagsmassage har däremot varit svårare, men kunder har kommit privat och många har fortsatt använda sin friskvårdspeng.

Mountainbike lockar många

– Det är mycket som har gått i stå under corona. Men kurser har dragit folk och intresset för längdskidåkning är stort. Jag jobbar även med ett antal konferensanläggningar, där jag går in och håller i olika aktiviteter, allt från konferenser till möhippor. Men mycket sådant är ju pausat nu också.

I dagsläget filar hon som bäst på att vidga sitt utbud och erbjuda paket med cykling, mat och boende. Förutsättningarna är utmärkta i trakterna kring Örebro:

– Mountainbike växer stort här i Bergslagen. Det finns leder som sträcker sig hela vägen från trakterna kring Nora ner till Laxå, så det tror jag skulle kunna dra folk, säger Ellinor Birath.

Hennes eget intresse för mountainbike har varit stort i 20 år, och tilltog under en period då familjen bodde i Australien, där sporten var stor. Väl hemma började hon cykla i klubb. Sonen Anton, som nyss gått ut gymnasiet, gör nu en elitsatsning och tävlar i världscupen, men är också tillgänglig i företaget som cykeltränare.

Den främsta drivkraften att lämna läraryrket var att hon vill göra något där hon styr själv:

– Jag ville jobba inom hälsa och träning och där jag har användning av att jag är en duktig pedagog. Jag är duktig på idrott och duktig på att lära ut och vill veta hur saker funkar och hur man blir bra. Eftersom jag är rastlös behöver jag ha många olika saker att göra och även om jag aldrig blir bäst på allt, så kommer jag alltid att vara riktigt bra på mycket.

Ingen annan att skylla på

Största utmaningen som företagare tycker hon är marknadsföring och att nå ut.

– Jag börjar lära mig att framhäva mig själv. Men det är inte lätt att hitta ut på nya marknader och att alltid veta hur jag ska komma vidare. Men en av de bästa sakerna med att vara företagare är att jag aldrig kan skylla på någon annan, det är alltid jag själv som styr och måsta ta mig över trösklar. Det är tufft, men kul.

Hon jobbar på ett hälsocenter, där alla är egna företagare inom hälsa och friskvård.

– Hade jag inte haft dem, hade jag inte vågat starta. Till viss del delar vi kunder, men det är också en möjlighet till personliga möten och att nå ut bredare än till bara de egna kunderna.

En annan sak hon tycker är utmanande är hanteringen av friskvårdspengar.

– En del tar så stor del och det är klurigt med bokningssidorna och betalsätten, det tar mer tid än vad man tror. Jag tycker ändå att det är bra, för folk kommer som inte hade kommit annars.


Fakta:

Namn: Ellinor Birath
Gör: Massageterapeut, skidcoach och MTB-tränare.
Verksam i: Örebro.
Antal år i yrket: Tre som egen företagare. Innan dess idrottslärare och tränare.

Text Ulrika Hoffer Foto Privat