Vegetariska knyten med savoykål och svamp

Savoykål, så otroligt vacker kål och god! Dessa kålknyten innehåller svamp och har härliga japanska smaker. Fyllningen med svamp och kål gör sig så gott tillsammans och du kan variera svampsorterna. Jag använde kastanjechampinjon och portabello. Ät knytena som de är med tinade frysta lingon och rostade hasselnötter eller ät tillsammans med kokt potatis, råris eller sötpotatisstomp.

Receptet på knytena med savoykål och svamp räcker till ca 4-6 portioner

Ingredienser:

1 savoykålhuvud
3 vitlöksklyftor
400 g svamp
2 dl belugalinser
2 msk rapsolja
1 msk finriven ingefära
2 msk japansk soja
1 tsk salt
2 msk ljus misopasta
1 dl hett vatten
Flytande matfett (rapsolja/smör)
Svartpeppar
Salt

Garnering:

Frysta lingon (tinade)
Rostade hasselnötter (grovt hackade)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200° grader (varmluft).
Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull.
Plocka ca 12-16 hela blad från savoykålen. Koka dem i lättsaltat vatten ca 1 minut. Låt rinna av på en tallrik eller durkslag.
Koka belugalinserna enligt förpackningen.
Strimla resten av kålen fint. Skala och finhacka vitlöken samt hacka svampen.
Fräs kål, lök och svamp i rapsoljan tills det mjuknar. Tillsätt ingefära, soja och linser. Smaka av med salt och peppar (va försiktig med saltet då det redan är ganska salt tack vare sojan).
Skär av den delen av mittstocken på kålbladen som buktar ut. Fördela fyllningen på bladen, vik in kanterna och rulla ihop till knyten. Lägg dem med skarven nedåt i en oljad ugnsform.
Blanda miso med hett vatten och fördela över knytena. Ringla över smöret.
Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter tills knytena har fått fin färg.
Servera med tillbehören.

Hälsningar från
Madelene

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw

Senaste artiklarna