Vegetarisk chili

Här kommer recept på en värmande chili för vardagsmiddag eller att bjuda gästerna på. Går att variera tillbehören, servera med bland annat libabröd, ris, avokado, gräddkokt majs eller pasta.

Receptet på vegetarisk chili nedan räcker till ca 6-8 portioner.

Ingredienser:

2 förp svarta bönor
2 förp vita bönor
1 gul lök
3 klyftor vitlök
4 stjälkar stjälkselleri
1 röd chilifrukt
2 förp krossade tomater
5 dl vatten
33 cl eko lageröl
50 g mörk choklad 70 %
2 st kanelstänger
2 tsk torkad oregano
1 msk spiskummin
2 lagerblad
1 msk japansk soja
3 msk rapsolja
1 lime (juice)
1 knippe färsk koriander

Limefraiche
4 dl crème fraiche
1 lime (skal och juice)

Gör så här:

Skölj bönorna i kallt vatten.
Skala lök och vitlök, hacka smått.
Hacka sellerin i mindre bitar.
Finhacka den röda chilin.
Ta fram en stor kastrull eller gryta och värm rapsoljan på medelvärme.
Tillsätt 1 msk spiskummin, oregano och lagerblad, stek i någon minut.
Tillsätt lök, vitlök, selleri och chilin. Rör om så att grönsakerna blandas ordentligt och stek i ca 5 min.
Tillsätt de sköljda bönorna. Rör om och låt det steka i 2 minuter.
Tillsätt krossade tomater, vatten, öl, soja och kanelstänger för att sedan koka upp.
Pressa i lime.
Sänk värmen och låt det sjuda i 30 min. Håll koll och rör runt försiktigt någon gång och späd eventuellt med lite vatten.
Gör limefraichen genom att pressa saft och skal från en halv lime i crème fraiche.
När grytan puttrat klart, krydda med salt, peppar och choklad.
Garnera med färsk koriander och servera med valfria tillbehör.

Hälsningar från
Madelene

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw