Vegetarisk bolognese för kulna höstdagar

När mörkret faller och hösten knackar på dörren är det inget som slår en riktigt krämig, mustig och god bolognese. Denna variant är vegetarisk och tillsammans med fullkornspagetti och en råkostsallad blir den en näringsrik och mättande måltid. Receptet nedan ger hela 8-10 portioner och går alldeles utmärkt att frysa in.

Ingredienser

1 st gul lök
4 st vitlöksklyftor
4 st morötter
400 g rotselleri
2 st selleristjäljkar
1000 g vegofärs
2 msk rapsolja
4 msk tomatpuré
3 msk soltorkad tomatcrème
4 dl rött vin/matlagningsvin
2 burkar krossade tomater
1 burk körsbärstomater
2 msk/st grönsaksbuljongspulver/tärningar

1 knippe persilja
Olivolja
Parmesan

Salt och svartpeppar

Till servering

Fullkornspasta
Råkostsallad på förslagsvis spetskål, betor och morötter

Gör så här:

Värm ugnen till 150 grader varmluft.
Ta fram en ugnsfast gryta med lock.
Skala lök och vitlök, finhacka.

Riv morötter och rotselleri grovt. Hacka selleristjälkarna fint.
Stek lök, vitlök och tomatpuré i rapsoljan en kort stund innan du tillsätter morötter, selleri och rotselleri i grytan. Stek i några minuter.

Häll i den vegetariska färsen. Rör runt och stek tills färsen är genomstekt.
Häll på soltorkad tomatpasta, vin, krossade tomater, körsbärstomater och grönsaksbuljong låt sedan koka upp.
Ställ grytan i ugnen i ca 1,5 – 2 timmar med lock på.

Ta ut grytan ur ugnen. Smaka av med salt, svartpeppar och finhackad persilja.
Toppa med riven parmesanost och en riktigt god olivolja. Servera med fullkornspasta och råkostsallad.

Hälsningar från
Madelene

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw