Tyngdlyftning – teknik och ren råstyrka

Intresset för tyngdlyftning har ökat de senaste åren, i alla åldrar. Fördelarna med tyngre, explosiv träning som tyngdlyftning innebär är många. Här ger Europamästaren och olympiern sina bästa tips för den som vill komma i gång med tyngdlyftning!

Patricia Strenius har stor erfarenhet av att lyfta riktigt tunga vikter. Hon har tagit såväl EM-guld, som en fjärdeplats i tyngdlyftning i OS 2020 i Tokyo.

Du är dessutom den kvinna som lyft tyngst i Sverige, alla viktklasser!

– Ja, jag har svenskt och nordiskt rekord med 106 kilo i ryck och 136 kilo i stöt, totalt 242 kilo. Jag har även nordiskt rekord i mina viktklasser, -71 kilo och -75 kilo.

Hur kom det sig att du började med tyngdlyftning?

– Jag höll på med friidrott som yngre och började senare med crossfit. Där jag kom in på de olympiska lyften, ryck och stöt. Det visade sig att jag var bra på det och Jim Gyllenhammar, som nu är min tränare, såg mig på sociala medier och ringde och undrade om jag kunde tänka mig att satsa på tyngdlyftning. Jag träffade honom på hösten 2014 och han sa lite kaxigt att han skulle ta mig till EM inom ett halvår.

Hur gick det då?

– Det blev EM för mig våren 2015, och det var min andra tävling någonsin. Jag hade bara tävlat i en kvaltävling innan, så jag hade väl talang.

Vad är tjusningen med tyngdlyftning?

– Att det är så lätt att se resultat, antingen klarar man ett lyft eller inte. Det är bara antingen eller. Man ska bara lyfta så mycket man kan och det är bara teknik och styrka rakt av. Sen är det kul att vara stark och det är en sport där det är prestation i fokus i stället för utseende. Att man kan träna så mixat, oavsett om man tävlar på hög nivå eller tränar för motionens skull är också en fördel. Allt görs efter egna förutsättningar och alla lyfter sin egen stång med den vikt som passar, men träningen är den samma.

Vad är jobbigast?

– Det mentala, att du alltid måste utmana dig själv. Det går inte att bli starkare genom att vara i en bekvämlighetszon. Det kan vara tungt när man är trött, speciellt de tunga passen. Sen gäller det att inte bli rädd, då ökar risken att skada sig.

Vad har du för råd till den som vill börja med tyngdlyftning?

– Det är bra att ta hjälp så att man får rätt teknik från början. Många personliga tränare har vidareutbildning i olympiska lyft, men jag skulle nog vända mig till någon som har mer kunskap än så. Många glömmer bort att vi har ett fantastiskt fint föreningsliv och att många klubbar har träningar för nybörjare

Hur vanligt är det med skador?

– På träningar är det otroligt sällan man ser skador, men på tävlingar när man går till sin yttersta gräns förekommer det. Så att man lär sig att komma ur situationer, som att tappa stången bakom ryggen i ett knäböj utan att skada sig är superviktigt.

Är det någon som bör undvika tyngdlyftning?

– Jag skulle inte säga att det är dåligt för någon, det är mer en fråga om dosering. Det går att anpassa träningen så att det är säkert oavsett om du har skador eller begränsningar.

 

Fakta

Namn: Patricia Strenius
Gör: Personlig tränare och kiropraktor.
Aktuell: Tog en fjärdeplats i OS Tokyo 2020. Europamästare och innehavare av svenskt rekord i tyngdlyftning, med en total på 242 kilo.

Text Ulrika Hoffer Foto Getty Images