”Träning är ett verktyg, inte ett slutmål”

Med ett bredare grepp om hälsa och träning vill Mathias Pettersson Holsten hjälpa sina klienter att hitta sin väg till optimal hälsa och funktion. För en funktionell kropp kan det behövas såväl mental träning, kostjusteringar och fysisk träning, menar han, och använder gärna nätet för att nå ut med sitt budskap.

Mathias Pettersson Holsten har byggt upp sitt företag på tre hörnstenar: mental träning, kost och fysisk träning och på mottot ”hälsa före prestation”, där fysisk träning är ett verktyg, inte ett slutmål.

– En frisk och vältränad kropp skapar möjligheter att leva ett rikare och friare liv, poängterar han.

Därför håller han workshops och föreläser om bland annat kostens och hållningens betydelse för optimal hälsa och funktion. När han träffar sina klienter utför han dessutom hållnings-, rörelse- och funktionsanalyser samt muskeltester för att avgöra hur prioriteringarna ska göras. Han konstaterar att det inte alltid är just de åtgärder många klienter tror att de behöver som är prioriterade.

Realistiska förändringar

– Att bli mer vältränad, på ett effektivt vis, kan ibland innefatta andra saker än bara stenhård träning. Och det är viktigt att göra realistiska förändringar. Du kanske kan byta den vita mackan mot en grov macka i ett första steg. Så småningom kanske du inte behöver mackan alls?

Om en klient exempelvis söker hjälp för knäproblem kan han med hjälp av neurologiska muskeltester få information om vad som orsakar obalanserna. Det kan då vara så att klienten äter något som skapar obalans i inre organ vilket i sin tur stör specifika muskler med funktion i knäled.

Han har förståelse för att det kan låta lite långsökt – ”kan jag äta mig till ett löparknä?” – men många av de som kommer till Mathias har uttömt alla andra alternativ. De har redan varit hos läkare, sjukgymnast, kiropraktor och gjort alla rehabövningar utan resultat och är därför öppna för nya tankegångar.

– Det är också många som befinner sig i gråzonen, det vill säga människor som är friska men som inte mår eller fungerar bra.

Vanligaste klienten är kontorsarbetande person med värk som vill träna och må bättre men som inte får till det i praktiken.

– Jag jobbar även med elitidrottare som vill optimera sina träningsresultat och prestationer samt de som har skador och värk, men som inte är i behov medicinsk hjälp eller rehab.y

Träning online

Mathias egen väg in i intresset för kropp och hälsa har gått via flertalet sporter med bland annat ishockey på elitnivå. Men skador satte stopp för livet på isen och en ny yrkesbana tog vid. Först som reseledare och senare som privatrådgivare på bank.

Intresset för träning fanns dock kvar och han utbildade sig till personlig tränare och kostrådgivare. 2009 startade han gruppträning utomhus i form av ”bootcamps” och i samma veva började han även en utbildning till mental tränare på Skandinaviska ledarhögskolan.

Nu har han packat in alla delar av sin verksamhet i företaget Coach M, som idag är mycket mer än en traditionell träningscoach som peppar dig att göra två extra knäböj på gymmet.

Fokus ligger nu på att nå ut med sin onlinetjänst, Coach M Online, där man kan få hjälp med fysisk träning, kostråd och mental träning.

– Coach M Online är en plattform för hälsa och träning som dels fungerar som min ”högerhand” efter utförd hållnings-, rörelse och funktionsanalys eller personlig coaching, där personliga träningsprogram och kostråd laddas upp till klientens medlemsprofil, dels som också är en helt fristående onlinetjänst för alla med intresse av att optimera sin hälsa och sitt träningsresultat.

För att kunna ge bästa möjliga personliga coaching, även för personer han tränar i grupp eller online, börjar allt med att samla bakgrundsinfo om deltagarna. Så när grupperna samlades i på hans bootcamps exempelvis, visste Mathias vad varje enskild deltagare hade för skador, träningsbakgrund och målsättning med sin träning.

Det är fullt möjligt att ge personlig hjälp även i grupp och i större sammanhang, om du bara har ett bra intervjuunderlag och förhandsinformation om deltagarna.

Viktigt att hålla fokus i företagandet

Som företagare upplever han utmaningar precis som alla andra. Det handlar inte bara om att hitta kunder och nå ut på bred front, utan även om att hålla fokus på allt ett företag behöver:

Vi ska vara allt i ett bolag OCH ha tid för oss själva, för att kunna göra skillnad för andra människor. Det kräver en del. Sen är det en stor utmaning att sticka ut ur mängden, koka ner det jag erbjuder till något som människor kan förstå och tilltalas av, på ett sätt så att det framgår att det inte bara handlar om fysisk träning.

När det blir dags att blicka framåt så är det expansion för Coach M Online som gäller.

Att nå ut till flera, vara ute och synliggöra möjligheterna med tjänsten och om min filosofi om att hälsa går före prestation och kvalitet går före kvantitet, det är mitt fokus. Men även att hitta nya samarbeten och nätverka med andra terapeuter.

Fakta

Namn: Mathias Pettersson Holsten
Gör: Arbetar som personlig tränare, mental tränare, föreläsare, kostrådgivare och kinesiolog i egna företaget Coach M.
Bor: Stockholm
Bakgrund: Ishockeyspelare, reseledare och bankrådgivare.

Utbildningar i urval

  • Personlig tränare
  • Kostrådgivare
  • Kinesiolog
  • Mental tränare och stresscoach

Text Ulrika Hoffer Foto Ulrika Pousette