Samantha Lerviken: ”Jag vill att mina kunder ska bli så bra att de inte behöver mig!”

Samantha Lerviken hade träning och hälsa som hobby, samtidigt som hon jobbade som anläggningsansvarig på Friskis & Svettis. Men så en dag när hon går och torkar av maskinerna för sjuhundrade gången slår det henne: ”Jag säger upp mig!” Två år senare har hobbyn blivit ett aktiebolag med internationella uppdrag.

Det var klart att det kittlade i magen. Samantha Lerviken hade kommit hem från jobbet på Friskis & Svettis, där hon gått från att vara tränare till receptionist och så slutligen anläggningsansvarig. Där hade hon en trygg inkomst och fick jobba med träning, som hon älskade. Det hade dock blivit lite väl mycket rutin i vardagen på sistone. Hon ville ju egentligen jobba mer direkt med kost och träning. Inte driva en träningsanläggning. Skulle hon verkligen våga kasta loss och satsa på sin egen firma på heltid? Hon luftade tanken med sin man:

– Han sa ”Det är klart att du ska satsa på det! Tror du inte att vi känner tillräckligt många människor som kan ge oss mat om det skulle behövas?” Så jag sa upp mig och det var ett stort steg. Även om jag hade haft en enskild firma vid sidan av min anställning, så kunde jag ju ingenting om företagande, försäljning och paketering av tjänster. Men det fick lösa sig.

Intresset för kost väcktes i samband med att hon jobbade med människor med autism. Att rörelse hade betydelse såg hon tydligt, men fanns det en möjlighet att påverka även med kosten?

– Jag läste på och insåg att det måste var mer som påverkar vår hälsa än energi in och energi ut. Vad energin består av måste också ha betydelse.

Samantha Lerviken

Samantha Lerviken arbetar som personlig tränare och med funktionsmedicin.

Räddad av en kortlek

Hon fördjupade sig i ämnet på Paleo Institute, där hon trivdes så bra att hon fortsatte med en tränarutbildning och en utbildning inom funktionsmedicin där. Hon hade precis kommit i mål och hunnit en bit på väg med sitt företagande när världen ställdes på ända i början av 2020.

– Jag hade flera föreläsningar och friskvårdsuppdrag på företag bokade, men på två veckor tömdes kalendern.

Som tur var, hade hon redan börjat utveckla en träningskortlek. Mest för sin egen del, för kontrasten mellan att röra sig runt på 2500 kvadratmeter stor träningsanläggning hela dagarna mot att sitta vid en dator var stor och behovet av rörelsepauser pockade på.

– Jag hade fyllt en burk med lappar med olika övningar till mig själv, så jag drog en lapp ur burken när jag behövde en rörelsepaus.

Burken med lapparna utvecklades snart till en kortlek, med foto och beskrivning av olika övningar som hjälper till att bryta stillasittandet. Redan i april 2020 började hon sälja den via sin hemsida och sociala medier.

– Kortleken räddade mig och mitt företag. Jag satsade mina sista kronor på fotograf och formgivare och nu har jag sålt över 500 exemplar och trycker nu upp den i tredje upplaga. Den tickar av sig själv och flera företag har köpt in den till anställda som jobbar hemifrån.

Kortleken består av 21 kort med övningar och en tärning, som gör att träningspassen kan varieras i det oändliga, utifrån 16 träningsövningar och fem stretchövningar. Jodå, hon har både fått frågan och hunnit fundera på om hon inte borde utveckla en app med övningar istället. Det verkar ju alldeles uppenbart som ett steg i rätt riktning. Men någon app blir det inte:

– Vi är så uppkopplade hela tiden. Vi sitter med telefonen i sängen, på toa… Och det finns redan så mycket träning online, jag ville göra något som vi kan avskärma oss med, på en liten yta. På så vis blir det även en paus för hjärnan.

Samantha Lerviken

Funktionsmedicin och träning

Utöver arbetet med träningskortleken rullar dagarna på med klienter. Hon jobbar med personlig träning och som funktionsmedicinare, tolkar tester och ger kostråd. Dessutom föreläser hon, bland annat ideellt för Röda korset, om viktminskning och hälsa för kvinnor i ett utsatt område. Hon håller också i en kurs i egenhälsa på en undersköterskeutbildning.

Så långt rullar arbetsdagarna på ungefär som hon hade förväntat sig när hon kastade sig ut i företagandet på heltid. Vad hon däremot inte hade förväntat sig, var att hon skulle bli en del av ett initiativ kring självledarskap tillsammans med en grupp kvinnor hon mötte i ett nätverk. Tillsammans har de kompetens inom hållbarhet, organisationspsykologi, HR och hälsa och när blomsterhandelskedjan Euroflorist efterlyste ett program i medarbetarskap och mental hälsa för sina anställda som jobbade hemma, blev det startskottet för en internationell karriär.

– Först körde vi programmet i hela Skandinavien. När det var klart, anlitade de oss för medarbetare i hela Europa. Med våra olika expertområden i kombination har vi ett kraftfullt verktyg.

Nu är målet att starta ett bolag tillsammans, och hon konstaterar att det varit ett riktigt lyckokast att satsa på nätverkande i olika former för att hitta och skapa nya kontakter:

– Jag skulle inte finnas utan nätverk! Det är där man träffar människor, som i sin tur kan leda vidare till nya sammanhang. Just nu är jag med i BNI, Företagarna, Mersmak och jag aktiv på Linkedin. Utöver det så följer jag gärna med som gäst i andra sammanhang. På så sätt är jag med i sammanhang där jag bygger både förtroende och relationer.

– Även om man jobbar med det man brinner för är det viktigt att hitta sammanhang, så man inte känner sig ensam. Det kan till exempel vara väldigt utmanande att hitta ny klienter. Jag vill egentligen inte att mina kunder ska bli långvariga, jag vill ju att de ska bli bra så att de inte behöver mig! Det är inte som att ha en matvarubutik, som alla behöver gå till regelbundet.

Kan inte göra allt för alla

Ett annat sätt att skapa sammanhang är att jobba tillsammans med andra, i miljöer där angränsande tjänster finns. Därför håller hon just nu på att etablera sig på en idrottsklinik i Malmö, där det bland annat finns kiropraktik och fysioterapi. Att ha människor runt sig som kan ta vid där ens egen kompetens tar slut, tycker hon är viktigt:

– Jag vet mina gränser och jag är inte psykolog eller läkare. Om jag hör att det finns trauman eller en problematik som jag inte kan behandla, så skickar jag alltid vidare till exempelvis naprapat eller psykolog i mitt nätverk eller vården. Det är viktigt att förstå sina begränsningar och att man inte kan göra allt för alla. Och jag är inte läkare heller, jag ställer inga diagnoser. Om en person kommer till mig med IBS, så är den diagnosen redan konstaterad. Det jag kan göra är att hjälpa personen att föra en mat- och symptomdagbok för att utreda varför problemen uppstår och hur de kan lindras.

Fakta

Namn: Samantha Lerviken
Antal år i yrket: 15 år som tränare på Friskis & Svettis, två år i eget företag.
Verksam i: Malmö och Lund
Gör: Driver företaget Hälsa som val. Jobbar som personlig tränare, funktionsmedicinsk terapeut och kostrådgivare.

Text Ulrika Hoffer Foto Sabina Husak