Hasse Arleklint har stora planer för Hälsofabriken

För tretton år sedan bytte Hasse Arleklint tryckpressarna mot axelpressar och andra övningar som ger mer styrka, balans och hälsa. Nu driver han den nya träningsanläggningen Hälsofabriken i Kungsängen, där de flesta tjänster inom hälsa och friskvård erbjuds.

Nyligen utsågs Hälsofabriken till Årets nyetablering av Företagarna i Upplands Bro kommun.

– Jag lever som jag lär. Jag jobbar visserligen mycket, men jag har kontroll över min kalender i stället för att den har kontroll över mig.

Det säger Hans Arleklint. Eller HasseCoach som kan kallar sig i yrkesrollen där han coachar människor till bättre livskvalitet genom träning, behandling, kostrådgivning och minskad stress genom bra planering och tid för återhämtning.

Hade han blivit intervjuad för 15 år sedan, så hade han nog inte kunnat svara att han lever som han lär, för då var det långa dagar i det egna företaget i tryckeribranschen. Mycket stress, dåliga kostvanor, bristfälliga träningsrutiner och övervikt.

Efter att på egen hand gått ned 20 kilo med hjälp av bättre kost och träningsrutiner, minskad stress och med tid för återhämtning blev det en naturlig övergång till att lämna tryckeribranschen och i stället hjälpa andra att göra samma sak.

Efter ett år som personlig tränare på en gymkedja valde han att starta eget för att få möjlighet att jobba med helhetshälsa. Att jobba med träning och massagebehandling men framför allt coachsamtal för att hjälpa människor att hitta balans i livspusslet. Det blev naturligtvis många och långa dagar med massagebehandling på företag på dagarna, och sedan kvällspass med klienter i friggeboden hemma på tomten, där han startade sitt företag för tretton år sedan. Men glädjen över att få jobba med människor gav energi.

Ändra livsstil tar tid

Att driva företag, det visste han att han kunde. Livet som egen företagare kan också lätt bli ett ekorrhjul. Men inte när man jobbar med människor på det sätt han gör nu:

– Nu får jag vara med och göra skillnad. När man har ett tryckeri är det ofta med utgångspunkten att det man levererar alltid är bråttom men inte får kosta pengar. Och man är aldrig bättre än sin senaste leverans. Som coach har jag klienter som har gått hos mig i många år. Som blir smärtfria, som utvecklas i styrka och rörelsekvalitet, men också med bättre livskvalitet genom att hitta balansen i livet och i livspusslet. Jag har blivit känd för att jobba med helheten och det ger långvariga relationer. Det måste få ta tid att lägga om sin livsstil.

Det är länge sedan nu, men i fem år stod han hemma i friggeboden på tomten och tog emot sina klienter. Efter ytterligare ett antal år som hyresgäst i en lokal på Kungsängen Golfklubb startade han Hälsofabriken i Kungsängen tillsammans med två lokala entreprenörer i mars 2022. En 1 100 kvadratmeter stor friskvårdsanläggning med fokus på helhet. Med fullutrustad träningsanläggning, gruppträning, yoga, personliga tränare, naprapater, medicinsk fotvård, laser- och ultraljudsbehandlingar, dietist, massage med mera.

– Första året har varit fantastiskt. Vi hade hoppats på att ha 400 medlemmar vid årsskiftet. Då hade vi över 500 och nu är vi uppe i över 600!

Årets nyetablering

Därtill utsågs Hälsofabriken till Årets nyetablering av Företagarna i Upplands Bro kommun i våras. En stor utmärkelse som ger både bekräftelse och uppmärksamhet.

Hasse Areklint Årets nyetablering

Hasse Areklint tar emot utmärkelsen Årets nyetablering av Företagarna i Upplands Bro.

Även om planerna för Hälsofabriken i Kungsängen är stora och kanske sträcker sig bortom Kungsängen på sikt, så håller Hasse Arleklint hårt i sin planering. Att vara herre över sin egen kalender innebär att göra plats för det som han vill hinna med. Inte nödvändigtvis att ha en massa ledig tid.

– Det är vanlig enkel kalkylering. Som personlig tränare eller terapeut måste man kanske ha 25 till 30 bokningar i veckan för att kunna ta ut en bra lön. Vi som jobbar i friskvårdsbranschen gör det ofta av ren passion, men vi är också entreprenörer. Vi får inte glömma bort att vi driver ett företag och måste sköta det också, med allt från marknadsföring till ekonomi och långsiktig planering och kompetensutveckling. Det har jag stor förståelse för det efter att ha drivit tryckeri. Och vi måste våga ta betalt, för vi gör ett fantastiskt jobb för alla våra klienter. Vi säljer inte 60 minuter. Vi säljer vår kompetens!

Han möter också många kunder som vill börja träna, men har svårt att hitta tid mellan barnbarn, stugan, jobb och annat.

– Då får man backa tillbaka och rita om kalendern. Det finns saker som man måste prioritera; jobb, sömn och så vidare. Sen får man prioritera vad som är viktigast för att må bra.

Styr sin kalender

Idag är han även mentor åt andra personliga tränare för att de ska få en hållbar tillvaro. Själv har han hittat en bra rytm med egen träning på morgonen och så lite kontorsarbete innan första kunden.

– Jag har en klient på förmiddagen före lunch – efter träningen och kontorsarbetet. Sedan tar jag max tre klienter på raken, sen behöver jag en paus för middag och förberedelse för nästa block om tre klienter. Så sju klienter på en dag med en blandning av personlig träning, massage eller samtal, men med pauser och raster markerade i kalendern.

Två kvällar i veckan har han återhämtning inplanerad på kvällarna.

– Vi är i en bransch där vi ofta jobbar när andra är lediga. Då blir det lätt mycket kvällsarbete, även om jag har förmånen att ha klienter som kommer dagtid också. Därför lägger jag min egen träning på morgonen, för på kvällen när jag stänger vid 21 så orkar jag inte.

Funktionell träning

Hasse Arleklint har intresserat sig specifikt för funktionell träning.

– När jag började i friggeboden hade jag inte plats för maskiner, så jag fick jobba smart och blev duktig på funktionell träning. Jag älskar att jobba med kroppen som redskap, och mina klienter tycker att det ger fantastiska resultat. De brukar skoja om att det är jobbigare att krypa omkring på golvet med Hasse än att sitta i en maskin i gymmet.

De kunskaperna har han fördjupat med studier via tjeckiska Rehabilitation School Prague, med fokus på barns naturliga stabilitets- och rörelseutveckling i kombination med att ha läst mycket forskningslitteratur och olika teorier. Han ser det som ett sätt att fylla glappet mellan isolerad rehab till full träningskapacitet för den som haft en skada eller begränsningar i rörelseapparaten. Detta har lett fram till hans eget ”Balanced Movement Concept” som hjälper din kropp att fungera som en komplett funktionell enhet.

Själv planerar han att lägga mer tid på Hälsofabrikens utveckling. Att behålla befintliga kunder men styra över allt mer på andra terapeuter och personliga tränare. Kanske börja köra funktionell träning i grupp men främst finslipa utbudet på Hälsofabriken.

Rent affärsmässigt handlar det om att få hit så många tjänster som möjligt, att erbjuda ett centrum dit man kan gå och ta hand om kroppen. Då blir vi en premiumanläggning som fyller ett tomrum på marknaden. Jag skulle vilja se en hudterapeut, en lymfmassör, kanske frisör… Det viktiga är att det är lokala, passionerade företagare som kan vara med och forma Hälsofabriken. Det är ett bra sammanhang för dem som kanske jobbar själva, är entreprenörer, men som vill vara med i ett större sammanhang.

Fakta

Namn: Hasse Arleklint
Gör: Massageterapeut, personlig tränare, kostrådgivare, coach samt driver HasseCoach friskvård och Hälsofabriken i Kungsängen utanför Stockholm.
Antal år i yrket: 13
Specialitet: Funktionell och anpassad träning med utgångspunkt i naturliga stabilitets- och rörelsemönster
Aktuell med: Utmärkelsen Årets nyetablering i Upplands Bro.

Text Ulrika Hoffer Foto Privat