Eva Demburg är egen företagare och arbetar som lymfflödesmassör, yogainstruktör och inspiratör.

Eva Demburg behandlar med salt som extra krydda

Det massageterapeuten och yogaläraren Eva Demburg inte vet om lymfsystemet är inte värt att veta. Det är i alla fall känslan i mötet med hennes passion för kroppen och viljan att få människor att må bättre.

Eva Demburg tar emot för intervju på Stockholm saltspa i Gamla Stan, ett av de många ställen hon erbjuder sina tjänster på. Hon visar stolt upp sitt behandlingsrum, berättar om sina påkostade maskiner för medicinsk laser och deep oscillation (en behandlingsmetod som pulserar ett elektrostatiskt fält och åstadkommer vibrationer i vävnaden). Vi landar på det salttäckta golvet i källaren och lugnet lägger sig över rummet.

Storyn bakom saltrum är upptäckten av gruvarbetares starka immunförsvar och goda hälsa vilket också visar sig ge goda resultat på personer som lider av luftrörsproblem så som kol, astma, utdragna förkylningar, allergier, hudproblem som psorias, eksem och akne. På Stockholm saltspa har man dessutom installerat lampor för ljusterapi i rummet så det är en 45 minuters hälsoupplevelse att slå sig ner i en solstol och andas in salt och fånga ljuset.

– Vi som arbetar här höll oss friska under pandemin och vi tror att det var tack vare att vi hade tillgång till den här miljön. Saltet är ju antiseptiskt och renar sig själv och ljusterapi ger en effekt som motsvarar två-tre timmar i sommarsol.

Saltyoga och lymfflow

Rummet är också flitigt använt för saltyoga och en av alla de varianter som finns på schemat är Evas omtyckta lymfflow yoga som är hennes alldeles eget koncept som hon tog fram och varumärkesskyddade för ett par år sedan.

– Lymfflow yoga är en prestigelös yogaform med djupandning, avslappning, egenmassage, övningar och rörelser för lymfan.

Det märks att hon brinner för att hjälpa människor till bättre hälsa genom sina behandlingar med maskiner, massage, workshops och yoga. Dessutom utbildar hon massageterapeuter till lymflödesmassörer med medicinsk laser i en kvalitetssäkrad utbildning.

Entreprenör med stort driv

Eva Demburg är en entreprenör med driv och många idéer, men hennes tanke var inte alls att arbeta som massör när hon sadlade om från ett arbete med ekonomi på en redovisningsavdelning inom kommunen. Hon anmälde sig till en friskvårdsutbildning för att bli konsult inom kostrådgivning och KBT.

– Jag ville hjälpa människor med att göra livsstilsförändringar och massagen ingick i utbildningen.

Så kom det sig att det blev massage och yoga som blev hennes huvudsakliga sysslor och med dem hjälper hon människor att göra livsstilsförändringar. Om än på ett annat sätt än hon hade tänkt sig.

– Kropparna pratar med mig och säger vad de vill ha och jag kombinerar allt jag kan för att lära människor att ta hand om sig. Framåt i företaget kommer jag att hålla kurs i lymfflow yoga för andra som vill instruera i detta koncept.

Dyrköpta erfarenheter

Livet som företagare har fört med sig både upp- och nedturer. En viktig lärdom hon gjort i sin karriär som hon aldrig kommer göra om är att lägga sig under en annan studios bokningskalender, i stället för sin egen. Det innebar att när hon skulle flytta från lokalen så ”ägde” lokalen hennes kundregister som hon arbetat på att bygga upp under flera år. För att få ta med sig namn och adresser behövde hon studions godkännande vilket hon inte fick. I stället fick Eva börja om med att bygga kundbas och det tog sin lilla tid.

Nu är hon noga med att hon vill vara sin egen och hon vill ha friheten att välja sina arbetsplatser och kollegor med omsorg.

Eva Demburgs bästa företagartips:

  1. Go with the flow. Det vill säga var öppen för något eller någon som är något annat än vad du egentligen tänkt dig arbeta med i ditt företag. Det kan ge oanade möjligheter.
  2. Visualisera. Vad skulle du vilja testa att jobba med? Det är endast du själv som sätter gränserna.
  3. Var ödmjuk och professionell i ditt bemötande till alla. Låt klient eller kollega bli din lärare och ambassadör. Vänd på det, vad är klientens behov? Lyssna in snarare än att veta exakt vad din färdiga handlingsplan är och se aldrig kollegor som konkurrenter.
  4. Nätverka. Bjud in dig som gäst på affärsnätverk eller bli medlem i ett. Gå på företagarmässa i ditt område.

 

Fakta

Namn: Eva Demburg
Gör: Egen företagare som lymfflödesmassör, yogainstruktör och inspiratör.
Bakgrund: Uppvuxen i en entreprenörsfamilj. Hon började tidigt att tjäna sina egna pengar genom extraarbeten på ridskola, med posthantering på Ica-butik och i zooaffär. Hon har också arbetat med ekonomi och utbildade inom kassahantering innan hon startade eget företag.
Antal år i yrket: Började banan inom friskvård som gruppinstruktör på gym för tio år sedan. Masserat i nio år och gick då även första yogakursen. Började som lymfmassör och utbildade sig vidare till lymfflödesmassör och inom medicinsk laser för sex år sedan.

Text Lisa Carpevi Foto Lisa Carpevi