- Jag kommer alltid att ha kvar min massageverksamhet, men sannolikt behöver jag göra någonting mer, tror Fredrik Zels.

Fredrik Zels: ”Jag är ingen helare som kan trycka på en punkt och så är du fixad”

Mammas stela frisöraxlar blev inkörsporten till yrket som massageterapeut för Fredrik Zels. Idag driver han egen verksamhet i Göteborg och har såväl trötta kampsportare som stela kontorsarbetare bland kunderna. Alla vill de ha den djupgående behandling som blivit Fredrik Zels signum.

– Jag har alltid velat hjälpa människor och först ville jag bli psykolog. Men eftersom jag har masserat sedan jag var barn, föll det sig naturligt att prova den vägen, säger Fredrik Zels och förklarar vidare:

– Mamma är frisör och jag fick massera hennes ömma axlar och nacke. Hon tyckte att det hjälpte jättemycket, så när morfar ramlade och skadade axeln, så föreslog hon att jag skulle massera även honom. Jag sa att ”Visst, jag vet inte vad jag gör, men jag kan försöka…”

Morfar blev väldigt nöjd med Fredrik Zels improviserade behandling och undrade varför han inte jobbade med massage.

– Jag hade aldrig tänkt tanken, men han insisterade på att det går att jobba med massage, så jag letade utbildningar och fastnade för Axelsons.

Han vill inte identifiera sig som idrottsmassör, även om många klienter kommer från idrotten.

– Kunderna kommer för att de har ont och behöver hjälp med smärtlindring. Jag har jobbat mycket med elitidrottare inom olika sporter, främst kampsport, som jag själv håller på med. Det är också det som är den gemensamma nämnaren. De är trötta och spända i muskulaturen eller har råkat ut för någon form av skada, så att det behövs smärtlindring.

Behövs mer än en behandling

Upplägget ser lite olika ut, beroende på om det är en akut skada eller något som haft ett längre förlopp. Men oftast behövs mer än en behandling.

– Man får göra en anamnes och se vad som är problemet och göra upp en plan. Hur väl det går, är mycket upp till kunden. Jag är ingen helare som kan trycka på en punkt och så är du fixad. Du behöver gå vissa steg för att må bättre, och det kan förstås ta emot. Men går du dem, så mår du successivt bättre.

– Som massageterapeut jobbar jag djupgående, med mycket inslag av stretching. Behandlingarna kan ibland upplevas som smärtsamma behandlingar, men effektiva. Jag jobbar mycket med samspelet mellan bindväv och muskulatur. Det är väl inget jag har jag med mig från utbildningen, utan snarare något jag har lärt mig av erfarenhet under de 14 år jag har jobbat som massageterapeut.

Djupgående massage

Han uppskattar att flertalet, nio av tio, vill ha hans mer djupgående behandlingar, även om en och annan vill ha en klassisk massage.

– Jag har jobbat mycket på spa-verksamheter och där kan man ju tänka att de flesta vill ha massage för avslappning, men många frågade om jag kunde ta i lite mer, gå lite djupare.

Han betonar vikten av att stämma av kundens förväntningar och problematik, innan behandlingen börjar.

– Är det nya kunder är det förstås extra viktigt. Men de flesta som kommer gör det för att de har blivit rekommenderade och för att de har smärtor.

Sitt företag driver han sedan tre år och innan dess jobbade han på spa. Det ger mycket erfarenhet, men det är också en kamp:

– Jag började jobba dagen efter jag slutade utbildningen och det har varit jättelärorikt. Men jag fick kombinera det med andra jobb, för på spa handlar det om att få tider. Så det är svårt att enbart jobba där.

Andra uppdrag

I det egna företaget kompletterar han massageverksamheten med andra uppdrag. Speciellt nu under pandemin, när det har varit extra tufft. Då har han tagit uppdrag som it-konsult.

– Jag har två av tre företagsuppdrag kvar, vilket jag är väldigt tacksam över. Sen har jag mina stamkunder, som jag gör hembesök hos om de önskar. Det har verkligen varit en tuff period och jag tror att många kommer att lägga ner sina verksamheter, i och med att de fått söka sig till andra jobb under pandemin. Det är tufft att starta om. Och här i Göteborg finns det stora aktörer som finns på många olika ställen. Det är svårt att konkurrera med deras marknadsföring. Så jag gör inte det, jag håller mig till de kunder jag får genom rekommendationer. Jag tycker att det är en trevligare väg att gå. På så sätt måste jag var mer specialiserad också.

– Jag kommer att göra en utvärdering av mitt företagande, för att se vad som verkligen ger intäkter. För om det är det här vi kan vänta oss framöver, pandemier och nedstängningar utan hjälp från staten, då kanske man måste tänkta lite annorlunda kring sitt företagande. Jag kommer alltid att ha kvar min massageverksamhet, men sannolikt behöver jag göra någonting mer. Det är väl vad en entreprenör gör: Försöker hitta lösningar på problem. Det är också det som är grunden i massageterapeutverksamhet: Du står inför ett problem som du ska lösa, flera gånger om dagen. Och man vet att man kan behöva testa lite olika lösningar.

Fakta

Namn: Fredrik Zels
Gör: Massageterapeut
Verksam i: Göteborg på Zels massage
Antal år i yrket: 14

Text Ulrika Hoffer Foto Privat