Tina Egonsson – hälsoentreprenör med fokus på rörelsefrihet

Sedan sju år driver Tina Egonsson sitt företag Egotid hemma på gården i skånska Bjärred. Med budskapet ”Tid för din hälsa” välkomnar hon sina kunder till gymmet som inretts med all tänkbar utrustning för styrketräning och rörelseutveckling och massagerummet där det också finns plats för samtal om helhetshälsa.

Tina Egonsson har alltid själv varit mån om att ta hand om sin kropp med mångsidig träning och hade som ung en tanke om att bli fysioterapeut eller idrottslärare. Av olika anledningar utbildade hon sig i stället till tandtekniker efter gymnasiet. Till en början gillade hon sitt arbete, men med teknikutvecklingen blev det ett alltmer stillasittande jobb framför datorn och hon längtade efter mer rörelse och frihet. Därför blev hon mest glad den dagen hon blev övertalig och uppsagd. Hon firade genom att bjuda maken på lunch och vände fokus mot möjligheterna som öppnade sig.

Då hade hon också hunnit få svar på varför hennes mage krånglat under många år och diagnostiserats med celiaki (glutenintolerans). Det blev en egen hälsoresa med målet att hitta rätt slags mat och vägen tillbaka till det nya normala.

– Jag hade sådana problem att jag under en period tappade väldigt mycket i vikt och även om jag förstod att det var något som inte stämde så tog det väldigt lång tid att få diagnos.

Ovanpå det fick Tina en svår infektion efter att hon fått en av sina tre döttrar och det blev därför viktigt på riktigt för henne att ta hand om sig själv och leva som hon lär.

– Jag kommer från en småföretagarfamilj och hade alltid sett mig själv som en entreprenör som skulle starta eget så jag började läsa psykologi till beteendevetare. Jag utbildade mig också inom massage, stresshantering och till personlig tränare.

Rörelsefrihet kräver insats

Med de egna erfarenheterna och de nya kunskaperna i sin hand bestämde sig Tina för att öppna sin verksamhet i det gamla stallet till hennes och familjens gård på landet. Här har hon lagt ner sin själ och många timmar för att skapa en inspirerande miljö där hon kan ta emot människor som vill ta hand om sin hälsa. Och hjälpa dem att bibehålla och utveckla sina kroppar med mottot ”ge aldrig upp på din fysiska förmåga”.

– Det är viktigt att man ger lite av varje till sig själv och jobbar på att bibehålla både kondition, styrka och rörlighet för sin rörelsefrihet. Och frihet i rörelse, att kunna göra saker som man vill även när man blir gammal. För att möjliggöra det är variation viktigt och jag vill slå ett slag för att man inte bara tränar det man tycker är kul och enkelt, utan att man ibland också bör göra det som man inte gillar lika mycket men som är bra för en hållbar kropp.

Med det menar Tina Egonsson att man bör se till helheten och de gånger man tränar det som tar emot så får man tänka att det bara är en eller kanske två av veckans många timmar som man behöver planera in det och njuta av allt annat man kan ge sig hän till resterande tid.

– När jag coachar mina kunder i helhetshälsa så hjälper jag dem att göra en agenda för deras aktiviteter, förväntningar, mål och se till det som blir roligt tack vare deras träning.

Praktiskt arbete med tankeverksamhet

Hon säger sig älska praktiskt arbete som kräver tankeverksamhet, något hon upplever sig få göra i sitt nuvarande yrke. Både genom att ge massage och guida sina kunder med samtal om hur de kan ta hand om sina kroppar, kombinerat med träningskunderna i gymmet där hon också håller uppskattad stationsstyrketräning för mindre grupper.

– Jag coachar deltagarna i rätt teknik och lär dem hur de ska göra rätt i sina övningar. Var och en utgår från där de är och vi kör samma program i sex veckor för att de också ska känna av förändringen, sen byter jag ut övningarna. Något bra gör jag nog för det är i stort sett alltid kö för att komma med i grupperna.

Tinas eget träningsintresse är fortfarande i ständig utveckling och hon berättar att hennes kropp kräver annat av henne nu vid 55-års ålder än vad den behövde för tio år sedan när hon pluggade och utbildade sig.

– Jag har till exempel aldrig stretchat tidigare i hela mitt, men nu kommer inte jag heller undan om jag vill att kroppen ska hålla och klara av det jag vill.

Fakta

Namn: Tina Egonsson
Gör: Beteendeveterare, massageterapeut och PT på Egotid
Bakgrund: Tandtekniker
Antal år i yrket: 7

Text Lisa Carpevi Foto Lisa Carpevi