Svamppaj med zucchini och soltorkade tomater

Har du hittat någon svamp i skogen ännu? Det finns så mycket gott man kan göra med skogssvamp men även med champinjoner, så här kommer ett recept på svamppaj som passar till stundande kräftskivor, snabblagad middag och till matlådor.

Denna svamppaj har en botten gjord på kikärtor och dinkelmjöl för att öka mättnaden, få in mer fibrer och annan härlig näring. Den är dessutom supergod och blir inte torr som en del pajskal tenderar att bli. Föredrar du det traditionella pajskalet går det alldeles utmärkt att köra på det.

Ingredienser

Pajdeg

1 förpackning (230 g) kokta kikärtor
4 msk mjöl (jag använde dinkel)
½ tsk salt
2 msk olivolja
1 msk vatten

Fyllning

1 purjolök
½ rödlök
2 vitlöksklyftor
1 dl soltorkade tomater
1,5 dl persilja
400 g svamp (tex. kantareller, Karl-Johansvamp eller champinjoner)
1 liten zucchini
2 msk rapsolja
4 ägg
3 dl mjölk
Salt
Svartpeppar
200 g riven ost (jag använde hälften Västerbotten och hälften mager ost)

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150 grader (varmluft).
  • Mixa samman samtliga ingredienser till pajskalet i en matberedare. Du kan behöva peta ner från kanterna då och då.  Tryck ut pajdegen i formen. Blöt gärna fingertopparna för att trycka ut degen lättare.
  • Nagga med en gaffel i botten. Täck med plastfolie. Ställ in i kylen i ca 15 minuter.
  • Förgrädda skalet i ca 15 minuter.
  • När pajskalen är förgräddat höjer du ugnstemperaturen till 220 grader (varmluft).

Under tiden pajskalet är i kyl och ugn förbereder du fyllningen.

  • Rensa och skölj svampen och skär den i mindre bitar.
  • Stek svamp i 1 msk rapsolja, och flytta sedan över till en stor skål.
  • Skiva zucchini, purjolök, rödlök och vitlöksklyftorna. Fräs även detta i 1 msk rapsolja på medelvärme i några minuter innan du häller över det i svampskålen.
  • Tillsätt hackad persilja, grovt hackade soltorkade tomater i skålen och fyll sedan det förgräddade pajskalet.
  • Vispa samman ägg och mjölk med handvisp, salta och peppra, och vispa i 2/3 av den rivna osten.
  • Häll ut över pajfyllningen och toppa med resterande osten.
  • Tillaga i ugnen i ca 25-30 minuter.

Servera med en matig sallad gjord på grövre grönsaker som kål, morot och broccoli. Blanda gärna i äpplen från trädgården tillsammans med färska örter.

Hälsningar från
Madelene

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw