Stenålderskost kan ge bättre blodfetter

Stenålderskost, det vill säga mat utan raffinerat socker, spannmål och mejeriprodukter, kan minska nivån av triglycerider hos personer med typ 2-diabetes. Det visar en studie från Umeå universitet, där personer med övervikt och typ 2-diabetes undersöktes.

Deltagarnas kroppsvikt minskade under de tolv veckor studien pågick. Det visade sig att de deltagare som fick störst sänkning av blodfettet triglycerider var de som höll sig mest strikt till stenålderskost, inte de som minskade mest i vikt.

– Resultaten understryker att det inte bara gäller att vara fixerad vid badrumsvågen och hur mycket man äter, utan att det också handlar om vad man stoppar i sig, säger Julia Otten, forskare vid Umeå universitet och överläkare.

Stenålderskost

Under den paleolitiska tiden, det vill säga äldre stenåldern, levde människorna som jägare och samlare. De åt en kost baserad på grönsaker, frukt, magert kött, fisk, nötter och ägg. Innan jordbruket slog igenom stod spannmål, mejeriprodukter och baljväxter inte för någon betydande del av kosten. Inte heller hade man tillsatt socker eller salt.

 

Källa: Umeå universitet

Text Ulrika Hoffer Foto Istock