Saftig laxburgare och potatissallad med vårsmaker

Jag fortsätter tipsa om att äta mer fisk, gärna 2-3 gånger per vecka. Fisk är en bra källa till bland annat vitamin D, selen och jod som kan vara svårt att få i sig tillräckligt av, och även fettsyror som omega 3. Så ett tips från mig är: Ät mer fisk!

Laxburgare

4-6 personer

Ingredienser

  • 700 gram lax
  • 2 ägg
  • 1 gul lök (eller silverlök som är mildare)
  • 2 msk potatismjöl
  • Salt , citronpeppar
  • Smör till stekning

Gör så här:

Skär lax i kuber (skär bort eventuellt skinn samt plocka ben). Lägg i en matberedare.
Tillsätt ägg, hackad lök och potatismjöl.
Mixa laxen till en jämn färs några minuter.
Forma färsen till 4 -6 runda laxburgare.
Stek på båda sidor tills du ser att ytan är krispig och laxen saftig invändigt.

Potatissallad

4-6 personer

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis
  • 1 knippe salladslök ( eller 1 silverlök)
  • 150 g sockerärtor
  • 1 knippe gräslök
  • 1 knippe rädisor

Dressing:

  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk dijonsenap
  • Salt, svartpeppar

Gör så här:

Tvätta potatisen, dela stora  i mindre bitar .
Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
Finhacka salladslök (går bra med silverlök ), gräslök, dela rädisor och sockerärtor  i mindre delar .
Rör ihop olja, vinäger och senap. Smaka av med salt &  peppar.
Häll av vattnet när potatisen är färdiga, låt svalna liten stund .
Lägg potatisen i en stor skål.
Blanda potatisen med salladslök, rädisor, gräslök, sockerärtor och dressing.

Jag trycker att potatissalladen är så pass krämig att det inte behövs någon extra sås till den här rätten.

Smaklig spis!

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Katarina på Optiwellness

(PS: Testa gärna också en av mina andra goda laxrätter.)

Text Katarina Krüger Foto Katarina Krüger/Optiwellness