Mjuk pepparkaka med lingonglasyr

En julig dessert med smak av pepparkaka och fräsch lingonglasyr. Här tar vi till vara på räddade bananer som annars kunde slängts. Tänk på att ju brunare desto bättre då bananer ger ännu mer sötma.

Ingredienser

Pepparkakan:

3 st mogna bananer
3 st ägg
2 dl havremjöl
2 dl mandelmjöl
3 tsk kanel
1 tsk malen nejlika
1 tsk malen ingefära
1 krm kryddpeppar
1 tsk bikarbonat
1 dl havredryck
1 dl naturell yoghurt
8 st urkärnade dadlar
1 tsk flingsalt

Glasyr:

200 g färskost
1 msk flytande honung
1 tsk vaniljextrakt
1 msk citronsaft
1 dl frysta lingon

Gör så här

  • Sätt ugnen på 180 grader (varmluft).
  • Smörj en bakform som rymmer ca 1-1,5 liter eller täck med bakplåtspapper.
  • Mixa urkärnade dadlar tillsammans med ägg och banan till en kletig smet. Tillsätt havredryck och yoghurt, blanda väl.
  • Blanda båda mjölsorterna med kryddorna, bikarbonat och salt i en egen skål för att sedan tillsätta detta till den andra smeten.
  • Häll ner i bakformen.
  • Baka i ugnen i ca 30-35 minuter.
  • Låt svalna.
  • Rör ihop alla ingredienser (förutom lingon) till glasyren och låt stå framme en stund innan då garnerar då glasyren blir mer följsam.
  • Glasera den mjuka pepparkakan med glasyren och avsluta med att fördela de frusna lingonen på toppen.


Hälsningar från

Madelene

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw