Marianne Olsson: ”Vi jobbar som detektiver som söker efter smärta”

Marianne Olsson upptäckte zonterapin när hon sökte en kompletterande behandlingsform till den massage hon jobbade med som massageterapeut på egen praktik och ute på företag.

– Jag började känna att jag inte alltid nådde ända fram, utan fick skicka folk vidare till andra former av behandlingar.

Då hittade hon Kairons helkroppszonterapi och kände snabbt att det var rätt komplement. Efter en tid släppte hon massagen och ägnade sig på heltid åt zonterapi. Sedan 2005 driver hon Kairon reflexologiskola, som utbildar zonterapeuter, och jobbar dels utifrån Fitzgeralds klassiska zonterapi, men även zoner på resten av kroppen. När zonterapi spreds över Europa under 1980-talet så användas den både för lindring och behandling, men förknippades mycket med ”sista halmstråt”. Idag använder vi zonterapi mer i lindrande och förbyggande syfte.

På Kairon utbildar man i helkroppsreflexologi, vilket innebär att zoner på hela kroppen kan behandlas.

– Då går behandlingen väldigt djupt, om man riktar in sig på exempelvis ländrygg, kan man behandla ländryggen på många olika delar av kroppen. Vi jobbar som detektiver som söker efter smärta. Där det finns smärta är det effektivt att behandla.

Zonterapi av fötter

Optimera cirkulationen

Behandlingarna syftar till att optimera cirkulationen, genom att frigöra ansamlingar av slagg i nervändar, som hindrar energiöverföringen till organet.

– Se det lite som en elektriker som felsöker: ”Varför fungerar inte lampan?” Är det kabeln, vid strömbrytaren eller själva glödlampan som gått sönder?

Även om hon själv jobbar enbart med zonterapi uppmuntrar hon att man kombinerar terapier för den som så önskar.

– Det behöver inte vara en renodlad reflexologibehandling terapeuterna jobbar med, det är väldigt fritt att mixa olika behandlingar. Till exempel kan den som jobbar med massage gå djupare i sin behandling av rygg och nacke genom att kombinera behandlingsformerna. Våra elever har olika bakgrunder och erfarenheter som de kan nyttja och komplettera behandlingen med. Det kan vara massage- eller fysioterapeuter som jobbar med idrottskador, rehab, kvinnohälsa, stressrelaterad ohälsa och sömnproblem.

Komplement till sjukvård

Marianne Olsson blev ombedd att tala på internationella reflexologiveckan förra året och gjorde inför det ordentlig research om klimatet för zonterapi/reflexologi i Sverige idag och landande i att vi lever i ett land med väldigt strikta direktiv.

– Vi skulle kunna göra enormt stor skillnad om vi kunde få integreras och avlasta sjukvården. I Danmark finns lika många frisörer som zonterapeuter, och de får behandla barn från att de är nyfödda och behandlingsformen ingår i sjukförsäkringen. Eftersom vi alla är en del av samhället, får även jag vara med och påverka utvecklingen.

– Drömmen vore att exempelvis börja engagera reflexologer och utvärdera hur personer med till exempel ryggsmärta mår efter tio behandlingar. Eller hur det kan användas vid sömnstörningar – tänk om vi kunde hitta ett sätt att få människor att sova bättre utan läkemedel…! Men kanske behöver vi nå botten med en överbelastad sjukvård för att komma fram till ett bättre samarbete. För det bör handla om samarbete – inte det ena eller det andra.

Text Ulrika Hoffer Foto Istock/Privat (porträtt)