Ljummen vintersallad

Anpassa maträtterna efter säsong. Som till exempel att göra den svala sommarsalladen till en värmande ljummen sallad vintertid.

Att äta efter säsong betyder inte bara att välja råvaror som är i säsong utan även att anpassa maträtterna efter vad det är för säsong. Som till exempel att göra den svala sommarsalladen till en värmande ljummen sallad vintertid. Denna vintersallad innehåller bland annat äpple, pumpa, grönkål och en vacker svartkål. Tillsammans med ljummen quinoa, kycklingbröstfilé och getost blir den både värmande, näringsrik och mättande.

Recept för en stor sallad för ca 4 personer.

Ingredienser:
4 portioner quinoa(kokt)
500 g kycklingbröstfilé(stekt)
300 g ugnsbakad butternutpumpa (täckt med rapsolja, någon droppe honung, skivad vitlök, salt och lite chiliflakes innan den går in i ugn)
1 st vinteräppleen
1 näve valnötter
ca 200 g grönkål
ca 200 g svartkål
1 liten rödlök
½ dl tranbär
ca 200 g getost

Dressing:
½ dl äppelcidervinäger
½ dl olivolja
1 msk honung
2 tsk dijonsenap
1 tsk flingsalt

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  • Förbered pumpan genom att skala och dela i munsbitar och preppa enligt ovan och rosta i ugnen ca 15-20 minuter tills den fått fin färg.
  • Koka quinoan enligt förpackningen.
  • Gör dressingen i botten av en stor skål.
  • Lägg i grovt hackad grönkål och svartkål tillsammans med tunt skivad rödlök.
  • Stek kycklingen så den får fin yta och blir genomstekt.
  • Placera salladsblandningen på stort fat eller tallrikar.
  • Lägg på strimlad kyckling, rostad pumpa, kokt quinoa, skivad äpple, grovt hackade valnötter, tranbär och smulad getost.
  • Vill du lyxa till det extra kan du skiva getosten och steka den gyllene i stekpanna, ringa över lite extra honung precis innan servering.

 

Hälsningar från
Madelene

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw