Krämig soppa med sötpotatis, bönor och pumpa
Finns det något godare än en värmande soppa när kylan gör entré? Att få komma in och njuta av en varm, krämig och smakrik soppa tillsammans med en god topping och färskt bröd är ett måste för mig i dessa hösttider. Ibland upplever jag att många vegetariska soppor saknar tillräckligt med protein men ett tips är att tillsätta stora vita bönor (gärna cannelinibönor) så får du ett extra protieninnehåll samtidigt som dessa ger en god smörig smak till soppan.
Ingredienser
4-6 portioner
1 förpackning cannelinibönor 380 g (varav 230 g bönor)
800 g butternutpumpa
300 g sötpotatis
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
6 dl vatten
2 msk/st grönsaksbuljongspulver/tärningar
1 burk kokosmjölk 400 ml
1 tsk sambal oelek
1/2 lime (saften)
Salt och svartpeppar
Till servering
2 msk rostade pumpakärnor
1 dl gräddfil
1/2 lime (saften)
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar
Olivolja
Surdegsbröd
Gör så här:
- Värm ugnen till 200 grader varmluft.
- Skala pumpan, skär den och sötpotatisen i mindre jämnstora bitar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt tillsammans med skalade vitlöksklyftor och den gula löken som skalats och delats i fyra båtar.
- Ugnsrosta i ca 20-25 minuter tills pumpa och sötpotatis är mjuk och har fått mycket färg.
- Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna.
- Rör ihop gräddfil tillsammans med limejuicen.
- Hetta upp rapsoljan i en gryta och lägg i de ugnsrostade grönsakerna, vatten och grönsaksbuljong. Låt koka upp och sedan sjuda i ca 5 minuter.
- Skölj bönorna i kallt vatten och häll ned dem i grytan.
- Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt kokosmjölk och sambal oelek. Koka upp soppan igen och smaka av med salt och svartpeppar.
Servera soppan med att ringla limesås och olivolja och strössla över pumpakärnor. Toppa med lite färskmalen svartpeppar och flingsalt. Avnjut gärna soppan tillsammans med ett färskt surdegsbröd.
Hösthälsningar från
Madelene
Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram