Ing-Marie Hagström: ”Zonterapi kräver intuition och närvaro”

Ing-Marie Hagström har i flera årtionden både själv gett behandlingar och utbildat andra till zonterapeuter. För hennes egen del började det med hormonell ohälsa, som hon fick hjälp med att förstå och komma till rätta med efter behandlingar hos en zonterapeut.

Hon fastnade för behandlingsformen och lämnade sitt tidigare yrke som idrottslärare för att själv börja jobba med zonterapi.

– Jag utbildade mig hos en lärare som bodde i Norge och det blev fullt ös med klienter direkt. Ganska snart började jag själv hålla kurser i Sverige och sedan dess har det fortsatt i olika samarbeten och konstellationer. Jag kommer aldrig att sluta med det, säger hon.

När Ing-Marie Hagström började jobba med zonterapi var det betydligt mer vanligt att människor kom och lade upp fötterna och förväntade sig att bli friska. Idag ser det helt annorlunda ut, och det är bra menar hon.

Trenden är att människor tar ett större ansvar för sin hälsa. Det ser hon som något mycket positivt, liksom att effekten av en behandling kan bli så mycket större om patienten också har intresse för att ta ansvar för sin hälsa på flera sätt.

Ing-Marie Hagström.

Se till helheten

– ­Jag vill att människor ska känna sig mer hoppfulla efter en behandling. När vi får ont så blir vi ofta rädda. Kan jag räta ut frågetecken och återkoppla till det som fungerar bra i kroppen har jag kommit långt. Jag jobbar detaljrikt och specifikt. En behandling kräver full närvaro och jag känner av när det är något som inte fungerar.

– Dock ska man inte fastna i detaljerna utan se till helheten, jobba specifikt för att stärka den och definiera behov. Om jag till exempel behandlar lite allmänt på nacken får jag ett resultat. Behandlar jag specifikt och i helhetsperspektiv får jag väsentligt bättre resultat.

Träna intuitionen

Genom åren har hon utvecklad en stark intuition. Det är förstås inget som kan läras rakt av, det tar tid för varje terapeut att finna sin väg.

– Integrativ zonterapi läser av, in i minsta detalj, var problem kommer ifrån. Den läker och balanserar på ett unikt sätt och tar även fram det friska i varje cell.

Hon uppmuntrar kursdeltagare att träna sin intuition, att ge sig hän och arbeta med full närvaro för att utveckla sin läkekraft och förmåga. Ing-Marie Hagström är också en varm förespråkare för att förstärka effekten av zonterapi med andra behandlingar, inte bara livsstilsfaktorer.

– Det kan vara lämpligt att gå på andra behandlingar, som massage eller kiropraktik. Det är viktigt att se till helheten och förstå värdet med att samarbeta.

Hon har deltagit i ett flertal projekt med många olika professioner involverade.

– Jag har exempelvis initierat ett integrativt hälsonätverk i Västra Götalandsregionen där vi jobbade med rehabilitering och utbildning. I ett annat projekt jobbade vi med Operahögskolan och också ett för barn med inlärningssvårigheter. Vi behöver samla våra krafter för att nå ut både längre och bredare. Zonterapin är användbar inom så många områden.

Text Ulrika Hoffer Foto Istock/Privat (porträtt)