Indisk gryta med ugnsrostad brysselkål

Det är kallt ute så varför inte värma dig inifrån med en närande gryta innehållande indiska smaker?

Tillsammans med ris, ugnsrostad brysselkål och krispigt vitlöksliba blir denna måltid komplett näringsmässigt men även härlig med alla olika texturer. Visste du förresten att brysselkål är näringsrikt på flera vitaminer och mineraler men framförallt Vitamin C? Det krävs bara ett par stycken för att uppnå hela ditt dagsbehov. Grytan passar perfekt för matlådor och går att frysa in!
Receptet nedan räcker till ca 8-10 portioner.

Ingredienser:
Råris (för det antal portioner du vill göra)

Grytan
2 förpackningar krossade tomater
5 dl matlagningsgrädde (jag använde havrebaserad)
4 förpackningar kikärtor
2-3 dl vatten
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter
3-4 msk riven ingefära
5 msk tomatpure
3 msk garam masala
2 msk lantbuljongpulver alt 2 grönsaksbuljongtärningar
Salt
Svartpeppar

Vitlöksliba
Libabröd (gärna rågliba)
2 vitlöksklyftor
Flytande raps/smörblandning
Torkade örter
Rostad brysselkål
500 g brysselkål
Rapsolja
Salt
Svartpeppar

Gör så här

  • Koka riset enligt förpackningen.
  • Värm ugnen till 200 grader (varmluft).
  • Dela brysselkålen på hälften, lägg i en ugnsform, ringla över rapsolja, salt och peppra. Skjuts in i ugnen tills de får lite färg, ca 15 minuter.
  • Skala och hacka lök, vitlök, chili smått och riv ingefära fint.
  • Värm en stekpanna med rapsolja. Stek lök, vitlök kort innan du tillsätter chili, ingefära, tomatpuré och garam masala.
  • Tillsätt krossade tomater, vatten, grädde, buljong och sköljda kikärtor.
  • Låt sjuda under tiden du gör vitlöksliban, ca 5 min.
  • Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Ringla över raps/smörblandningen på libabröden. Skala och skiva vitlöken tunt, fördela på bröden. Strössla över lite torkade örter. Rosta i ugen i ca 5-7 minuter. De ska bli krispiga och nästan hårda. Ta ut ur ugnen och klipp i trekanter.

Ett tips är att lägga upp lite ris och gryta på libabrödet för maximal smakupplevelse!

Hälsningar från
Madelene

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw