Grön stärkande spenatsoppa med ärtor och bönor

Våren står för dörren men kanske dröjer sig lite vintertrötthet kvar? Vad passar då inte bättre än en värmande och stärkande soppa fullproppad med näring som till största delen består av spenat.

Visste du att spenat är ett superlivsmedel som är rikt på flera vitaminer och mineraler som till exempel antioxidanten vitamin E, folat, K-vitamin, riboflavin, vitamin B6, kalcium och magnesium?! Alla dessa ämnen gör tillsammans livsviktiga saker i din kropp och ser till att det inre maskineriet rullar på som det ska.
Här får du ett recept på denna härligt gröna och smakrika spenatsoppa som räcker till ca 4-6 portioner. Jag åt den tillsammans med ett vitlöksbröd som gjordes på surdegsbröd. Lägg i ett kokt ägg för extra protein och mättnad .

Ingredienser:

300 g frysta gröna ärtor
1 förpackning stora vita bönor 380 g (230 g avrunnen vikt)
450 g fryst hackad spenat
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 st grönsaksbuljongtärningar/2 msk lantbuljongpulver
4 dl matlagningsgrädde (jag använde havrebaserad)
1 liter vatten
salt
svartpeppar
2 krm muskotnöt
2 msk rapsolja

Servering:

Surdegsbröd
Vitlöksklyfta
Olivolja
Havssalt
Torkade kryddor/örter tex ramslök, basilika
Valfria frön till servering/topping

Gör så här:

Skölj bönorna i ett durkslag.
Skala och hacka lök och vitlök.
Hetta upp en stor stekpanna med rapsoljan, stek lök och vitlök tills den blir blank.
Tillsätt vatten, buljong, matlagningsgrädde och koka upp.
Addera spenat, ärtor, bönor, muskotnöt, salt och peppar för att sedan låta koka upp igen.
Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en blender. Tillsätt mer vatten om du vill ha en lösare konsistens.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor efter smak.

Servera gärna soppan med ett eget vitlöksbröd som du enkelt gör såhär:
Värm ugnen till 220 grader.
Lägg skivat surdegsbröd på en bakplåtsklädd plåt.
Ringla olivolja och gnid in med pressad vitlöksklyfta, toppa med havssalt och torkad ramslök eller basilika.
In i ugn ca 10 minuter på 220 grader.
Njut av soppan toppad med frön tillsammans med vitlöksbrödet.

Hälsningar från
Madelene

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw