Gong – djupavslappning till intensiva toner

Nittio minuters djupavslappning som sätter fart på känslolivet och aktiverar signalsubstanser. En modern människas dröm – och ibland en läkeprocess för den med djupare trauman. Vi provade en Gong Journey och gick hem med lätta steg och stor nyfikenhet.

– Det är dags att komma tillbaka till rummet och sakta väcka kroppen till liv igen, säger rösten som tidigare guidat oss genom ett mjukt yogapass som avslutades med att röstens ägare, Stefan Gottberg,  förflyttade sig till sina båda gongar i olika klang som hänger längs väggen tillsammans med ett par klubbor och en rad köksverktyg.

Där någonstans, efter att ett par vibrationer ljudit genom salen, tappade jag tid och rum och kropp och själ gick in i en slags dvala. Inte sovande, tvärtom extremt närvarande men som i en annan dimension. Har det gått tjugo minuter, en timme eller flera? I stunden jag vaknar har jag ingen aning om varken vart jag tog vägen eller vad som egentligen hände när ljudet från gongarna började vibrera i rummet.

Jag rör mig försiktigt på mattan, vill inte riktigt vakna men är samtidigt nyfiken på att känna in det nya tillståndet som sprider sig inom mig. Riktad, upprätad, balanserad, centrerad, i synk med mig själv – allt på en och samma gång.

Kvinnan på mattan bredvid mig ligger alldeles tyst och jag kan nätt och jämnt urskilja hennes lugna andetag i tystnaden som råder sedan klangen från gongarna ebbat ut. Jag konstaterar att jag hört henne sucka och andas oroligt några gånger under passet. Fick hon samma euforiska och centrerade känsla som jag?

Gongmeditation efter behov

Det är i den lilla studion Lotus Yoga Center i Nynäshamn som yoga med gongmeditation står på schemat med jämna mellanrum. Inte varje vecka och inte alltid annonserat, utan när paret som driver centret tycker att det passar in eller om de känner på deltagarna att det är vad de behöver.

– Vi känner de flesta som yogar med oss så pass väl att vi ofta vet vad de behöver och anpassar våra pass efter dem, förklarar Stefan Gottberg som stått för kvällens gongyoga.

Han är av den inkännande sorten och väldigt enträgen med att läsa på och förkovra sig i sådant han lär ut, helt enkelt noga med att förankra sig i forskning och vetenskap. Dessutom är han noga med att framhäva att både studion och den tillhörande massage- och akupunkturkliniken egentligen ägs och drivs av hans sambo Inger Lindell.

– Det är Inger som utför alla behandlingar och ser till att vidareutbilda sig på sådant hon vill komplettera företaget med. Jag hjälper till med det jag kan och är gärna med på yogan i möjligaste mån eftersom det ger så mycket även till mig.

Starka krafter och skön läkning

Det var när Inger Lindell anmälde dem båda till en helg med gong som Stefan Gottberg kom i kontakt med upplevelsen för första gången.

– Jag förstod inte vad det var som hände med mig när jag blev helt knockad och somnade, men efteråt började skaka och gråta som ett litet barn. Jag hade kommit i kontakt med något gammalt obearbetat som fanns lagrat djupt inom mig och förmodligen behövde komma upp till ytan. Då bestämde jag mig för att åka med och inte ifrågasätta det som händer, utan låta kroppen göra sitt.

Efteråt kände han sig alldeles lugn och mådde väldigt bra. Då bestämde han sig för att han ville förstå mer om vad som hänt i kroppen och gärna uppleva samma befriande känsla igen.

– Jag började läsa på för att förstå vad som egentligen händer i kroppen och bestämde mig för att lära mig för att kunna hålla egna pass. Man kan säga att jag är självlärd i hur jag utför dem eftersom jag blev tillsagd av en annan utövare att man aldrig ska lära sig av någon annan för då spelar man som dem. Det gäller att hitta sitt eget sätt för att få det att kännas och låta som man vill.

Han benämner sina pass för Gong Journey, men i många andra sammanhang kallas de för Gongbad. Rakt upp och ner kan det beskrivas som en form av djupavslappning och självläkning som påverkar kropp och själ på djupet när de kraftfulla instrumenten vibrerar med sitt ömsom åskliknande och ömsom vågliknande men samstämmiga ljud.

gong

Yoga och gongmeditation står på schemat i studion på Lotus Yoga Center i Nynäshamn.

Rötter i bronsåldern

Gong är ett uråldrigt sätt som använts sedan bronsåldern i olika ceremoniella och rituella sammanhang, men på senare tid för att frigöra fysiska, mentala och emotionella blockeringar. Instrumenten används också alltmer som ett verktyg inom mindfulnessbaserad stressreduktion.

Med hjälp av mjuka klubbor, trumpinnar och några väl valda köksredskap skapar Stefan olika ljud som avlöser varandra och återkommer för att ge vibration och skapa den magiska känsla som sprider sig i rummet när en efter en slappnar av på sin matta och kropparna drunknar i de intensiva tonerna från gongarna.

– Jag har övat i timmar och hittat verktyg som ger de olika ljud och frekvenser som jag upplever att våra besökare mår bra av. Det är inte alls ovanligt att flera av dem somnar under passet, men det gör ingenting. Tvärtom. Vibrationerna gör ändå skillnad ner på cellnivå.

Gongen skapar ljudvågor som blir som vibrationer genom luften och sedan fyller kroppen.

­­– Våra kroppar består ju till stor del av vatten så det är som om vattnet börjar vibrera och med det frigörs spänningar i kroppen. Vetenskapen visar att vibrationerna även sätter fart på bindväven.

Återhämtning och bearbetning

Det finns en studie som visar på gongljudens hälsoeffekter ända ner på blodcellsnivå efter bara 20 minuter och ju mer Stefan Gottberg läser på och fördjupar sig i vetenskapen desto mer förstår.

De allra flesta som tar del av gongresan gör det för att de upplever en känsla av återhämtning och inte för att de har något trauma eller en jobbig händelse att bearbeta. Gongen hjälper helt enkelt kropp och själ till ett meditativt tillstånd med en förlösande återhämtning. Djupavslappning frigör livsviktiga hormoner och signalsubstanser som dopamin, serotonin, oxytocin och endorfiner som i sin tur hjälper kroppen att ta hand om smärta och släppa stress.

Många av yogisarna på Lotus Yoga Center är återkommande besökare på studions varierade pass som framför allt hålls av ägarinnan Inger Lindell. Hon är utbildad i allt från MediYoga till Yin och SensingYoga men har också utvecklat sitt eget välgörande träningskoncept Dibaze där kroppens alla stora leder tas med för att stärka och öka smidig- och rörligheten. Det i kombination med att hon tar emot för en mängd individuella behandlingar på sin klinik Friska Muskler Massage gör henne till något av en expert på kroppens välmående och återhämtning.

När jag landat tillbaka i kroppen ligger jag kvar på mattan och lyssnar på samtalen runt omkring mig. Stefan Gottberg kommer fram till kvinnan på mattan bredvid och frågar henne hur hon upplevt passet.

­– Det var fruktansvärt obehagligt i början, svarar hon och fortsätter med att konstatera att det just därför nog är just precis vad hon behöver. Stefan Gottberg bekräftar. Han verkar känna henne och kanske går hon sedan tidigare i samtal hos honom.

Stefan Gottberg

Stefan Gottberg är mediyogainstruktör och yinyogalärare, meditations- och gonginstruktör.

När ord inte räcker för bearbetning

Jag sätter mig upp och inser att det pågår några lågmälda samtal runt omkring i rummet. Flera av dem som är där känner varandra och verkar prata om livet och gemenskapen.

– Trots att det var flera nya idag så kom vi snabbt in i samma energi och andetag, hör jag en kvinna säga.

Hon berättar att hon och hennes man kommer hit minst två gånger i veckan. Mannen ansluter till samtalet och berättar att studion är som deras andra vardagsrum och att de ”måste” ta del av Inger och Stefans yoga och meditationer för att få ihop det och må bra i livet.

Det visar sig att mannen tidigare i livet varit krigsfånge och provat på allehanda bearbetning och terapier för att kunna släppa sin historia och det hans trauma gjort med honom som människa. Det var först när han mötte Stefan Gottberg och Inger Lindell och fick hjälp att hitta lugnet i meditationen som han kunde börja känna sig lugn och hel.

– Jag kan inte bearbeta det jag varit med om med fler tankar och ord eftersom det sitter djupt lagrat i kroppen. Här i studion får jag bara vara och låta mig bli guidad till läkning. Jag är liksom sedd och omhändertagen på flera sätt.

Känslan av total harmoni och uppfylldhet följer med hem och sitter kvar i flera dagar. Om nittio minuter kan få mig att känna så här, hur skulle jag då må efter tre timmar eller återkommande besök en eller ett par gånger i veckan?

Fakta

Namn: Stefan Gottberg
Bakgrund: Brevbärare på Posten
Gör: Allt-i-allo till sambon Inger Lindell som äger Fria Muskler Massage och Lotus Yoga Center i Nynäshamn. MediYogainstruktör och Yinyogalärare, meditations- och ”självlärd” gonginstruktör.
Antal år i yrket: 13

Text Lisa Carpevi Foto Lisa Carpevi