Fisksoppa med saffran

Enligt de kostrekommendationer vi uppmanas följa ska vi äta fisk och skaldjur minst 2-3 gånger per vecka. Fisksoppa är ett bra sätt att få i sig olika typer av fisk och skaldjur i en och samma rätt.

Denna fisksoppa är mycket smakrik, mustig och mättande och går snabbt att tillaga. Ett tips är att förbereda allt (förutom att steka fisken) någon dag i förväg då soppan blir ännu godare när den har fått stå till sig något dygn i kylskåpet. Köp gärna färdig fiskfond i fiskbilen eller gör egen.

Ingredienser

600 g blandad fisk (t.ex. torskfilé och lax)
500 g räkor med skal
2 klyftor vitlök
1 fänkål
1 purjolök
1 morot

0,5 g saffran (1 paket)
2 msk tomatpuré
3 stora tomater
2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 L fiskbuljong (2 st tärningar + 1 L vatten)

1 tsk torkad timjan
2 msk rapsolja
1 tsk citronjuice (efter smak)
svartpeppar
salt
1 dl färsk persilja

 

Gör så här

  • Förbered ingredienserna genom att skala räkor, finhacka lök, skär fänkålen och purjolöken i ½ cm skivor, tomaterna i tärningar och moroten i slantar.
  • Hetta upp 1 msk rapsolja i en stor kastrull och stek purjolök, fänkål, vitlök, tomat och morot i några minuter på medelvärme (rör om ofta för att undvika att det tar färg).
  • Tillsätt tomatpuré och timjan, stek i någon minut.
  • Häll på vitt vin, saffran, fiskbuljong och grädde för att sedan koka ihop i ca 10 minuter.
  • Smaka av soppan med citronjuice, salt och svartpeppar.
  • Ta bort ev skinn från fisken och skär i kuber. Stek fisken i en het stekpanna med resterande av rapsoljan tills den fått fin färg.
  • Lägg upp fisken i djup tallrik, häll över den saffransdoftande soppan.
  • Toppa med räkor och grovhackad persilja.
  • Servera gärna med en klick aioli och ett färsk surdegsbröd.


Hälsningar från

Madelene

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw