Fisksoppa med saffran

Enligt de kostrekommendationer vi uppmanas följa ska vi äta fisk och skaldjur minst 2-3 gånger per vecka. Fisksoppa är ett bra sätt att få i sig olika typer av fisk och skaldjur i en och samma rätt.

Denna fisksoppa är mycket smakrik, mustig och mättande och går snabbt att tillaga. Ett tips är att förbereda allt (förutom att steka fisken) någon dag i förväg då soppan blir ännu godare när den har fått stå till sig något dygn i kylskåpet. Köp gärna färdig fiskfond i fiskbilen eller gör egen.

Ingredienser

600 g blandad fisk (t.ex. torskfilé och lax)
500 g räkor med skal
2 klyftor vitlök
1 fänkål
1 purjolök
1 morot

0,5 g saffran (1 paket)
2 msk tomatpuré
3 stora tomater
2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 L fiskbuljong (2 st tärningar + 1 L vatten)

1 tsk torkad timjan
2 msk rapsolja
1 tsk citronjuice (efter smak)
svartpeppar
salt
1 dl färsk persilja

 

Gör så här

  • Förbered ingredienserna genom att skala räkor, finhacka lök, skär fänkålen och purjolöken i ½ cm skivor, tomaterna i tärningar och moroten i slantar.
  • Hetta upp 1 msk rapsolja i en stor kastrull och stek purjolök, fänkål, vitlök, tomat och morot i några minuter på medelvärme (rör om ofta för att undvika att det tar färg).
  • Tillsätt tomatpuré och timjan, stek i någon minut.
  • Häll på vitt vin, saffran, fiskbuljong och grädde för att sedan koka ihop i ca 10 minuter.
  • Smaka av soppan med citronjuice, salt och svartpeppar.
  • Ta bort ev skinn från fisken och skär i kuber. Stek fisken i en het stekpanna med resterande av rapsoljan tills den fått fin färg.
  • Lägg upp fisken i djup tallrik, häll över den saffransdoftande soppan.
  • Toppa med räkor och grovhackad persilja.
  • Servera gärna med en klick aioli och ett färsk surdegsbröd.


Hälsningar från

Madelene

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw

Senaste artiklarna