Färgglada ugnsgrönsaker med lax och örtsås

Vem blir inte glad av en färgsprakande rätt som denna? Vi rekommenderas att äta mycket grönsaker och kanske har du även hört att du ska äta i regnbågens färger. Och det stämmer! Ju fler färger på tallriken desto mer näring.

Vackert och gott på alla sätt! Mängderna på grönsakerna är inte så noga så du behöver inte vara exakt utan fyll en ugnsplåt så räcker det gott till fyra personer.

Receptet räcker till ca 4 portioner.

Ingredienser:

500 g laxfilé
300 g pumpa
2 rödbetor
4 potatisar
2 morötter
200 g broccoli
100 g brysselkål
1 röd paprika
Rapsolja
Salt
Svartpeppar

Örtsås
1 schalottenlök
2 dl crème fraiche
1 msk vitvinsvinäger
½ fiskbuljongtärning
1 dl vatten
1 kruka färsk basilika
Rapsolja

Gör så här:

Ugnsgrönsaker

  • Värm ugnen till 200 grader (varmluft).
  • Preppa grönsakerna genom att skölja, ev skala och skär i lika stora bitar.
  • Vänd runt pumpa, rödbetor, potatis och morot i rapsolja på en plåt. Rosta i 20 minuter och tillsätt sedan broccoli, paprika och brysselkål, vänd runt och rosta i 10 minuter till.

Lax

  • Dela laxen i portionsbitar och halstra den i stekpanna. Har du två ugnar, tillaga på 150 grader tills den når en innertemperatur 48–50 grader beroende på hur tillagad du önskar din lax.

Örtsås

  • Fräs löken i en kastrull med lite rapsolja en kort stund. Löken ska inte ta färg utan mest svettas innan du häller i vinägern som i princip ångas bort men ger mycket smak.
  • Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka upp tills tärningen löst upp sig.
  • Ta kastrullen från plattan, addera basilikabladen och mixa med en stavmixer.
  • Rör ner crème fraiche och värm åter igen på plattan strax innan servering.

 

Hälsningar från
Madelene

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw

Senaste artiklarna