Dopaminfasta och ta kontroll över suget

Dopaminfasta är en av de senaste årens stora snackisar och handlar i korta drag om att vara återhållsam med allt som ger snabba kickar. En dopaminfasta kan lära dig att bli mer medveten om vad som triggar just ditt belöningssystem, och öva på att ta kontrollen när suget efter godis och mobilscrollande sätter in.

Dopaminfasta handlar om att begränsa sådant som lätt (över)stimulerar hjärnans belöningscentrum. Till exempel mat, godis, alkohol, sociala medier, shopping, tobak och annat som vi egentligen vet att vi borde begränsa. Sådant som kan stjäla fokus från det vi betraktar som viktigt på riktigt; relationer, ekonomi, närvaro, arbete, hälsa och så vidare.

Dopaminfasta kan genomföras i olika mer omfattande varianter. Allt från tysta retreats utan samtal, ögonkontakt och god mat till enklare varianter som perioder med ett återhållsamt förhållande till sociala medier, alkohol, spel. Eller vad vi själva upplever stjäl vår uppmärksamhet.

Digital folksjukdom

Patrik Wincent, beroendeterapeut och känd som tidigare programledare i Lyxfällan, är aktuell med boken Dopaminfasta. Där presenterar han en rad mindre strikta varianter av dopaminfasta för oss moderna människor som längtar efter verktyg att ta kontroll över distraktioner som scrollande, spelande och godisätande. Han tar avstamp i det han betraktar som en digital folksjukdom, med allt som är tillgängligt i mobilen, bara ett klick bort, får allt fler svårt att begränsa dessa snabba kickar som ett nytt inköp, en till rolig kattvideo eller ett nytt mobilspel kan ge.

Dopaminfasta

Patrik Wincent är författare till boken Dopaminfasta.

Dopamin är en signalsubstans som förknippas med motivation, koncentration och tillfredsställelse, det vill säga något som är bra för oss. Det är alltså inte en fasta som innebär att vi ska rensa ut dopamin. Det handlar snarare om att kalibrera våra belöningssystem så att vi inte fastnar i ändlöst scrollande, shoppande eller spelande. Baserat på kognitiv beteendeterapi kan dopaminfastan alltså göra det lättare att stå emot det ständiga flödet av distraktioner. Sms, notifikationer, ringsignaler, nya videoklipp, bilder och texter på sociala medier.

Grundtanken i dopaminfastan är att tillåta våra hjärnor att pausa regelbundet och återhämta sig från intryckskarusellen. Med mindre press från yttre stimuli kan vi ta grundade beslut om vad vi vill lägga vår tid på, i stället för att reagera på kortsiktiga belöningar. En dopaminfasta kan hjälpa oss sålla bättre i vad vi behöver reagera på och vad som bara distraherar, i syfte att skapa en känsla av närvaro, fokus och kontroll.

Övningar i reflektion

Boken ger förslag på fem olika varianter av dopaminfasta, med reflektionsövningar att göra utmed och efter fastan. Du kan välja att dopaminfasta en helg eller en hel vecka och du kan själv välja hur restriktiv du vill vara.

Vad kan man förvänta sig av en dopaminfasta då? Patrik Wincent menar att man efter en fasta kan uppleva en större känsla av lugn, närvaro och förmåga att fokusera på en sak i taget. Naturliga och konstruktiva dopaminkällor som musik, god mat och umgänge blir mer lockande. Arbetsdagarna blir mer effektiva och relationer fördjupade.

Något för dig att fördjupa dig i? Börja med att lägga undan mobilen en dag och känner du att det gör dig rastlös kanske boken är ett nästa steg för dig?  I den blir du guidad genom dopaminfastan på ett strukturerat vis.

Text Ulrika Hoffer Foto Gabriel Liljevall