”Bra matvanor och livsstil kan ge bättre hormonbalans i klimakteriet”

Ledvärk, värmevallningar, sömnbesvär och viktuppgång är bara några av de förändringar många kvinnor upplever i samband med klimakteriet. I sitt arbete som personlig tränare och funktionsmedicinsk kost- och hälsocoach möter Christina Sundequist många kvinnor över 45 år som vill ha stöd för att motverka de utmaningar som den här fasen i livet för med sig. Nu är hon aktuell med sin andra bok i ämnet, den här gången med maten i fokus.

Allt började med att Christina Sundequist själv upplevde diffusa symtom i samband med att hon kom i klimakteriet. Men då, för ett tiotal år sedan, saknade hon kunskap om vad man själv kan göra för att må bättre under den här fasen av livet. Hon beslöt sig för att fördjupa sig i ämnet för att både må bättre själv och för att kunna hjälpa sina klienter. Idag jobbar hon som personlig tränare, funktionsmedicinsk kost- och hälsocoach, skriver böcker, föreläser och gör intervjuer för Klimakteriepodden.

Hennes första bok, ”Harmony – må bra i och efter klimakteriet”, behandlar flera livsstilsfaktorer som kan justeras för bättre hälsa under och efter klimakteriet. I uppföljaren, ”Matbalans – ät smart i och efter klimakteriet”, djupdyker hon i matens betydelse.

– Eftersom jag i stort sett enbart jobbar med kvinnor över 45 år, så får jag många frågor om det här och det gör det intressant för mig att nörda ner mig i ämnet.

Med boken tänker hon att hon kan nå fler än sina egna klienter, men boken är också ett stöd för de klienter som vill förstå kostens betydelse mer ingående och få tydliga förklaringar till olika kostval, varför de upplever större sug eller går upp i vikt – och vad de kan göra åt det.

Åldrandet en process som fortsätter

Christina betonar att klimakteriet är en del av det naturliga åldrandet och att åldrandet fortsätter efter klimakteriet, vilket gör livsstilen viktig även om besvär som vallningar och sömnsvårigheter vanligtvis avtar. Hon möter många som tycker att de äter som vanligt, tränar som vanligt men tappar muskelmassa och går upp i vikt.

– Det gör att ämnesomsättningen sjunker och om det samtidig smyger sig in sömnproblem och stress som kan påverka både fettinlagring och ätbeteende, kan det leda till viktuppgång. Kanske har man samtidigt blivit mer stillasittande, blivit stelare, fått ont och därmed hoppar över träningen. Och det är inte ovanligt att kvinnor börjar unna sig fler saker som fikastunder och ett glas extra vin som en del av livet.

Samtidigt som viktökning är ett vanligt dilemma hon möter hos sina klienter, vill hon betona att hälsosamma vanor inte bara handla om vikt, utan om att må bra i stort.

– Man ska kunna lägga på sig ett par kilon utan att det är negativt. Men blir det lite här och lite där, samtidigt som man mår sämre och kanske tycker synd om sig själv kan de leda till ett mönster som är svårt att bryta. Det är lätt att man plötsligt lagt på sig tio kilo och då är det inte hälsosamt, det innebär större risk för livsstilssjukdomar, artros och har man IBS kan den förvärras.

Håll bra rutiner

En del av lösningen kan vara att hålla bra rutiner och inse att kroppen inte är som den var för 20-25 år sedan.

– När jag var ung kunde jag leva på mackor utan att må dåligt eller lägga på mig ett gram. Men i takt med att kroppen åldras får man sätta sig själv i helikopterperspektiv för att göra val som är bra både nu och på sikt. Det är inte alltid en enkel nöt att knäcka, det finns ingen lösning som passar lika bra för alla. Men att se över hur man äter, om man exempelvis småäter, börjar unna sig mer, om man får i sig tillräckligt med protein kan vara en bra början. Många mår bra av exempelvis en medelhavsinspirerad kost, med mycket fisk och grönsaker. Det kan göra att man både mår bättre och håller vikten.

Matbalans är en bok om kost i klimakteriet

I ”Matbalans – ät smart i och efter klimakteriet”, djupdyker Christina Sundequist i matens betydelse för ett bättre mående i klimakteriet.

För att hjälpa klienter att bryta mönstret gäller det att vara lyhörd och börja med de justeringar som ger störst effekt på välmåendet.

– Många börjar med att vilja träna, som ett sätt att ta tag i kroppen. Jag möter fortfarande många som tänker att de ska ”bränna” kalorier och fokuserar på kondition och intervallträning. Styrka upplevs ofta mindre intressant, men jag försöker introducera styrka och rörlighet för att sedan ge utrymme för mer konditionsträning. Så får man lirka lite och fråga om kosten. Många vill inte ens prata om det, men jag ser det som att jag sår små frön.

Ofta börjar Christina sitt klientarbete med en enkel matdagbok, som visar både vardag och helg.

Gör bra livsmedelsval

– Då ser jag väldigt fort hur det ser ut, är det mycket mackor och söt granola till frukost så kan det vara något att börja titta på. Jag fokuserar inte på kalorier, det är bara ett energimått och det är så mycket annat som är viktigare när det gäller kroppen. Att göra bra livsmedelsval och äta tillräckligt med protein för bättre mättnad kan till exempel göra att du inte känner så stort behov av att småäta.

Att intresset för hälsa i klimakteriet ökat i samhället i stort ser hon som något positivt, men samtidigt säger hon att hormoner är så mycket mer än bara de kvinnliga könshormonerna, som många tänker på i samband med klimakteriet.

­-Vi har aptitreglerande hormoner, blodsockerreglerande hormoner och stresshormoner som också är med och påverkar. Man kan inte äta en kost som gör att du får mer östrogen eller progesteron. Möjligen kan man få en viss effekt av fytoöstrogen som finns i vissa livsmedel. Men kan vända på det och säga att man snarare kan får en bättre balans i hormonerna om man äter en näringstät kost. Om du dessutom tar hand om stress och sömn, får du ännu bättre hormonbalans.

Långsiktighet framför snabba resultat

Den största utmaningen med jobbet säger Christina är att frammana vilja till förändring.

– Ibland är det stora förändringar som ska göras för att få ett märkbart resultat och alla vill inte ändra så mycket. Jag kan uppleva att många vill ha quick fix och kanske hoppar på olika dieter. Det kan man göra, men måste ändå göra förändringar efteråt. Det svåraste är att få till en långsiktig plan som går att hålla över tid och att få människor att förstå att det är det långsiktiga perspektivet som räknas.

Samtidigt tycker hon att det är roligt att intresset för livsstil i samband med klimakteriet ökar och att det är färre tabu kring frågan.

– Att få förmedla kunskap kring detta, i mötet med klienter och genom föreläsningar och böcker, är enormt givande. Att få dela med sig av allt jag själv har lärt mig och på så sätt få hjälpa kvinnor att må bättre är väldigt stimulerande.

 

Fakta

Namn: Christina Sundequist
Gör: Personlig tränare, funktionsmedicinsk kost- och hälsocoach, författare samt civilekonom med projektledningsuppdrag inom bank och finans.
Aktuell med: Boken Matbalans – ät smart i och efter klimakteriet
Verksam i: Stockholm

Text Ulrika Hoffer Foto Erik Thor