Poké bowl på svenskt havreris

Här kommer min variant på Poké bowl på svenskt havreris och kyckling.  Jag gillar havreris då det är milt och har väsentligt bättre näringsvärde än matris.  Jag tycker havreris är väldigt gott, och många har tyvärr missat den här produkten.

Enligt innehållsförteckningen på produkten har havreris 67 procent mer proteiner och 7,5 gånger mer kostfiber än ”vanligt ris”. Vi har byt ut nästan allt matris hemma mot havreris och det är uppskattat av hela familjen.

Varför Poké bowl? För oss är det som tacos.  Alla hjälps åt att hacka, dela och förbereda.  Allt hälls i olika skålar, och sedan kan var och en ta vad den vill, och komponera  ihop sin egen tallrik. En tallrik fylld med proteiner, kolhydrater och massa vitaminer/mineraler.  Testa dig fram till vad du/din familj gillar.

Detta recept är gjort på kyckling, men fungerar lika bra med till exempel lax eller ett vegetariskt alternativ. Gör större mängd av (i detta fall) kycklingen, så har du i kylen och kan variera,  äta med tortillabröd, eller krispiga salladsblad en annan dag. Gör denna rätt till din och variera efter smak och tycke.

Katarinas Poké bowl

Ca 6 portioner

Ingredienser

  • Havreris
  • Kycklingfilé  ca 1 kg
  • Teriyakisås ca 2 dl
  • Sesamfrö
  • Sriracha mayo (eller annan dressing som du gillar till kycklingen)

Förslag på grönsaker i en poké bowl:

avokado, picklad rödlök, salladslök, sjögrässallad (köp i asiatisk affär), sojabönor, mango, gurka, inlagd ingefära, tomater.

Gör så här:

Strimla kycklingen och marinera den i teriyakisåsen i minst 20 min. Stek kycklingstrimlorna.
Koka havreris enligt förpackningen
Förbered grönsaker genom att dela/strimla i lagom bitar
Lägg allt i olika skålar och låt alla göra sin egen tallrik – börja med riset i botten.
Avsluta med sås (mayo) och sesamfrö.

Och här kommer en receptbonus:

Picklad rödlök 

Så enkelt och snabbt och bästa tillbehöret till så mycket.

Ingredienser

  • 4 st rödlökar
  • 1/2 dl ättika 12%,
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten

Gör såhär:

Skär rödlök i skivor. Rör ihop ingredienser till en lag så att sockret löser sig, Häll det över löken. Låt dra i minst 15 minuter.

Klart att avnjuta!

PS: Jag gör större mängd från början och har i kylen.
Man kan behålla lag till en omgång till (bara fylla på med ny rödlök)
Smart med ”återanvändning” .

Hoppas det smakar!

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Katarina på Optiwellness

Text Katarina Krüger Foto Katarina Krüger/Optiwellness