Torsk à la Medelhavet

När tiden är knapp är det tacksamt med en maträtt som tillagas i en och samma form. Denna medelhavsinspirerade fiskrätt är snabb, lättlagad och supergod med en massa härliga grönsaker som tillagats i ugn. Det enda du behöver addera är att koka pasta. 

Receptet på medelhavsinspirerad torsk nedan är beräknat till ca 4 portioner.

Ingredienser:

500 g små tomater
2 paprikor
1 zucchini
3–4 vitlöksklyftor
Ca 2 dl urkärnade oliver
4 msk kapris
Ca 600 g filéer av torsk
½ citron (juice)
1 msk fiskfond
2 dl vatten
3 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
4 portioner fullkornspasta
Färska örter (jag använde persilja & basilika)

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft)
  • Skölj grönsakerna och dela tomaterna på hälften, skär paprikan i grova bitar och zucchinin i halvmånar
  • Skala vitlöken och skiva den tunt
  • Lägg tomater, vitlök, paprika, zucchini, kapris och oliver i en ugnsfast form. Dela fisken i portionsbitar om den inte redan är det, placera i formen på grönsakerna
  • Blanda samman citronjuice, fiskfond och vatten för att sedan hälla det över formen
  • Ringla till sist över olivolja och krydda med salt och svartpeppar
  • Baka fisken i ugnen i ca 15-20 minuter (det tog 18 minuter för min fisk att nå 51 grader) eller när den uppnår en innertemperatur på 50-52 grader
  • Koka pastan enligt förpackningen, häll av vattnet
  • När fisken är klar, ta ut formen från ugnen, lyft ur fisken, vänd försiktigt ned pastan
  • Smaka av med salt och svartpeppar
  • Lägg tillbaka fisken på pastaröran, strössla över färska örter, ringla eventuellt över lite extra olivolja och servera.

Hälsningar från
Madelene

Fler recept, tips och råd hittar du på mitt Instagram

Text Madelene Lööw Foto Madelene Lööw