Spiral stabilisering – hållningsträning för bestående resultat

En träningsform som tydligt kan lätta trycket på diskar och leder var den pusselbit Uppsalakiropraktorerna Magnus Fredriksson och Jesper Jonsson saknade i sin strävan att kunna hjälpa klienter till mer bestående resultat. Spiral stabilisering kallas metoden och är utvecklad av en läkare i Prag.

Gravitationskraften har många fördelar, men för oss som går upprätt på två ben innebär den också en kraftig belastning på diskar och leder. Speciellt för den som samtidigt är stillastittande, arbetar statiskt och lätt tappar sin naturliga hållning. Eller för den som elitidrottar och pressar sin kropp långt bortom medelsvenssons gränser så gott som dagligen.

Smärta till följd av dålig hållning, stela muskler och hårt tryck på ryggens diskar är vardagsmat i vår bransch och många möter klienter har varit runt hela vårdsvängen, provat olika terapier, fått tips på rehabövningar som ibland kanske ställer till det ännu värre.

Kiropraktorerna Jesper Jonsson och Magnus Fredriksson var två av dem som kände sig otillräckliga med de behandlingar de gav och allt för sällan såg de långsiktiga resultaten som klienterna önskade sig.

Spiral stabilsering – metod för rehabilitering

Under en vidareutbildning kom de i kontakt med den tjeckiska läkaren, Richard Smíšek som hade utvecklat ett eget system för att rehabilitera patienter med skolios och diskbråck, bland annat. Spiral stabilisering kallade han metoden och de ivriga kiropraktorerna insåg snabbt att det här kunde vara en pusselbit de saknat för att hjälpa sina klienter till mer bestående resultat.

– I grund och botten handlar det om att skapa en uppåtgående kraft, genom att aktivera muskelkedjor som kan ge en motkraft mot gravitationen. På så sätt kan man undvika överdriven kompression på rörelseapparaten, något som är bra när man ska förflytta sig på två ben, säger Jesper Jonsson.

Förutom skolios och diskbråck, kan behandlingen vara effektiv vid andra ryggproblem och värk i axlar, nacke, huvud, höfter och klassiska löparskador, som plantar fascit och knäbesvär.

– Det handlar det om att kunna förflytta sig artspecifikt och lär man sig det kan man rätta till det mesta med en funktionell anatomi, säger Magnus Fredriksson.

Gummiband aktiverar rätt muskelkedjor

Sedan fyra år tillbaka håller de själva utbildningar här i Sverige, både på grundnivå och på avancerad nivå. Själva behandlingen involverar allt från hållningsträning till träning med gummiband som hjälper till att aktivera de muskelkedjor som ska stärkas.

– Många tänker kanske att ”gummiband har jag redan tränat med”, men det är ju vad du gör med dem som har betydelse. Och gummibanden är bara en del i behandlingen, som en hjälp att lära sig att aktivera rätt muskelkedjor, säger Magnus Fredriksson.

Aktivering av de spirala muskelkedjorna hjälper till att hålla en mer korrekt hållning, något som är en förutsättning för att skapa en uppåtgående kraft.

– Kan man inte ta ut rörligheten på rätt position och hålla en lodrät hållning vid förflyttning och om vi inte håller oss inom den rörlighet vi har, så tar vi ut den någon annan stans i kroppen, och den delen kan då utsättas för överbelastning, säger Jesper Jonsson.

Stark på fel ställe

Många traditionella rehabtips väcker en och annan stark åsikt hos Magnus och Jesper:
– Att träna samma muskler som man redan tränar för mycket, är sällan lösningen på ett problem. Och den som jobbar statiskt och överbelastar nacke och axlar blir sällan hjälpt av att belasta samma muskler ännu mer. Det gör bara att du blir stark på fel ställe, mer spänd och mer stel, fast det du behöver är avlastning, säger Magnus Fredriksson.

En person med ryggsmärtor som får rådet att träna rygg och bål, kan därmed uppleva ännu större smärtor, eftersom spända vertikala muskler kan öka kompressionen på diskarna, om man inte samtidigt jobbar avlastande.

– Många av de som kommer till oss har varit igenom hela vårdkedjan och fått olika former av symptombehandling. Även de som kommer från smärtrehab och som börjat tappa hoppet på att de har annat val än att accepter sin smärta, kan få resultat. Inom elitidrotten kan man förebygga de enorma påfrestningarna med den här träningen, säger Jesper Jonsson.

Hur mycket tid man behöver ägna åt träningen är olika, beroende på syftet med träningen eller skadans omfattning.

– En skolios kanske behöver två timmar om dagen för att man ska kunna se att den blir rakare. I förebyggande syfte kanske det räcker med tio minuter om dagen, och det kan vara med gummibanden eller så kan det vara att ta en promenad med rätt kroppshållning och fokusera på den. Generellt sett så blir resultaten bättre, ju mer tid man ägnar åt det, säger Jesper Jonsson.

Spiral stabilisering i korta drag:

Utarbetad av tjeckiska läkaren Richard Smíšek.
Bygger på hållningsträning som aktiverar spirala muskelkedjor som en motkraft till de starka vertikala muskelgrupperna, som i vissa fall kan ge ett allt för stort tryck på leder och diskar.
Används mot de flesta åkommor i rörelsesystemet. Just nu studeras effekten främst vid rehabilitering av diskbråck och skolios, men även som förebyggande träning av elitidrottare.

Mer info om metoden och utbildningar.

Text Ulrika Hoffer Foto Viking Rehab